UPRKOS SANKCIJAMA, RUSIJA ŽELI DA SARAĐUJE SA SAD: Lavrov rekao Tilersonu da su spremni da normalizuju odnose
Foto: Fonet/AP

ruka pomirenja

UPRKOS SANKCIJAMA, RUSIJA ŽELI DA SARAĐUJE SA SAD: Lavrov rekao Tilersonu da su spremni da normalizuju odnose

Planeta -

Rusija je spremna da normalizuje odnose sa SAD i da sarađuje kada je reč o velikim svetskim pitanjima, poručio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom.

Lavrov je Tilersonu rekao da je odluka Moskve da smanji američko diplomatsko osoblje u Rusiji izazvana "velikim brojem neprijateljskih koraka Vašingtona", preneo je Rojters.

Lavrov i Tilerson dogovorili su se da održavaju kontakt kada je reč o nizu bilateralnih pitanja, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kako je ranije prenela agencija Interfaks, SAD će biti prisiljene da povuku iz Rusije stotine diplomata, nakon "odmazde" Moskve za uvođenje novih sankcija Rusiji.

Američki Senat je, naime, velikom većinom glasova sinoć odobrio uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji.

Moskva je u saopštenju kao odgovor na sankcije predložila američkoj strani da broj diplomatskog tehničkog osoblja iz američke ambasade u Moskvi i generalnog konzulata smanji tako da bude jednak broju ruskih diplomata i tehničkog osoblja u SAD, a, kako je preneo Sputnjik, to znači da će se ukupan broj personala u američkim diplomatskim i konzularnim ustanovama smanjiti na 455.

Moskva je takođe zabranila američkoj ambasadi da koristi vikendicu u Srebrnom boru, kao i skladišta u Dorožnoj ulici, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Fonet/AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Otkrivamo! Da li će se opozicija u Srbiji konačno ujediniti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja