(VIDEO) OVAJ GRAD JE PUN GENETSKI OBOLELIH LJUDI: Svi veruju da treba da se međusobno venčavaju
Foto: AP

religija mormona

(VIDEO) OVAJ GRAD JE PUN GENETSKI OBOLELIH LJUDI: Svi veruju da treba da se međusobno venčavaju

Planeta -

Kod njih su recesivni geni i do miloun puta češći nego kod drugih ljudi, a sve to zbog verskog ekstremizma

Za sve je kriv Brigam Jang, drugi predsednik Crkve Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, poznatijih kao mormoni. Naučna priča BBC-a počinje sredinom 19. veka kada je u Provo sitiju u Juti, Jang najavio: "Moramo opasati svoje slabine i ispuniti dužnost kao i svaku drugu." Imao je na umu plan o "naseljavanju Zemlje" i tako je krenula poligamija u tom kraju. Čovek koji je u bračne vode ušao kao odani suprug jednoj ženi, do smrti je imao već 55 supruga i 59 dece.

Danas postoji čak 5.000 njegovih potomaka, od kojih skoro svi žive u zajednici od 7.700 ljudi u dva gradića u Juti. A tamo vlada katastrofalna genetska nasledna bolest "deficijencija fumaraze", koja je inače u svetu tako retka da od nje oboli jedan od čak 400 miliona ljudi. U ovim gradićima je milion puta češća – oboleva jedan od 400, otprilike. Stvar je počela da se ispoljava 1990. kada su roditelji 10-godišnjeg dečaka iz tog kraja sina odveli Teodoru Tarbiju, stručnjaku za retke dečje bolesti.

Mališa je imao ispupčeno čelo, nisko postavljene uši, široko razmaknute oči i malu donju vilicu. Bio je teško i fizički i mentalno zaostao, a kakav je šok Tarbi doživeo kad je nakon genetskih testiranja shvatio o čemu je reč, pokazuje podatak da je do tada u celom svijetu bilo poznato samo 13 slučajeva tog poremećaja. Smatralo se da su i roditelji i mališan imali jezivo lošu sreću. Posebno što su imali i ćerku sa cerebralnom paralizom.

Samo što se ubrzo ispostavilo da to nije cerebralna paraliza nego i devojčica, kao i njen brat, ima poremećaj koji se javlja kod jednog od 400 miliona ljudi. U sledećih 10 godina Tarbi i kolege sa Neurološkog instituta Barou otkrili su još osam slučajeva kod dece stare od 20 meseci do 12 godina. Svi su bili iz male mormonske zajednice u zabiti Jute. Reč je o bolesti koju uzrokuje isprekidanost procesa kojim se energija koju organizam proizvodi, prenosi u naše ćelije. Uzrok tome je nizak nivo enzima fumaraza, a o koliko je temeljnom mehanizmu života reč, govori to što se ovaj proces kod živih bića razvio pre najmanje milijardu godina

Manjak energije u ćelijama dalje znači slab razvoj istih, dakle organizma, posebno mozga koji, iako čini samo dva posto mase tela, troši 20 odsto energije. Fejt Bistlajn ima čak pet rođaka sa tim poremećajem.

"Potpuno su fizički i mentalno zaostali. Najstariji je počeo da uči da hoda kada je imao dve godine, da bi nakon nekog vremena prestao zbog niza napada koje je počeo da trpi", ispričala je ona. Ona je iz mormona istupila 2011., taj njen rođak koji ima oko 30, nije više u stanju ni da puzi. Potrebna im je stalna nega, hrane ih na sondu... sve zbog recesivnog gena, koji se aktivira tek kad osoba ima dve pogrešne genske kopije, po jednu od svakog roditelja.

Inač, Brigam Jang je, osim što je vodio svoju fundamentalističku hrišćansku crkvu, osnovao danas velegrad Solt lejk siti. Višeženstvo je bilo dopušteno sve do tridesetih godina prošlog veka, da bi vlasti tada zabranile i propisale drakonske novčane kazne. Mormoni su morali da beže, jer im nije padalo na pamet da odustanu od načina života koji su tumačili kao jedini ispravan po Božjim zakonima. Naselili su se u područje poznato kao Šort Krik, tada deo Arizone, površine Belgije, ali skoro potpuno nenaseljeno.

Danas se tamo nalaze gradići Hajdejl i Kolorado Siti, od 7.700 stanovnika, sa sedištem mormonske crkve i svojim poligamnim stilom života.

"U većini porodica postoje tri supruge, jer je to broj potreban za odlazak na nebo", objasnila je Bistlajn. Ona je imala tri majke i 27 braće i sestara. To je mesto za malo brojeva. Jang je imao 59 dece. Potom 204 unučadi. Potom 745 praunučadi. Godine 1982. imao je najmanje 5.000 potomaka.

Po toj stopi čovek bi za nešto malo više od veka, tokom pet generacija, imao 24 miliona potomaka.

U poligamnim društvima zato su, uglavnom, svi rodbinski povezani.

U Šort Kriku danas postoje dva prezimena – Džesop i Barlu – a ima ih između 75 i 80 odsto ljudi. Većina tamo nosi u sebi najmanje jednu recesivnu genetsku mutaciju, a pošto su vrlo zatvorena zajednica, stvaraju grupe u kojima ekstremno često dve osobe imaju dete koje je isti recesivni gen nasledilo od oba roditelja. I onda oboli. Sledeća stvar problem još i pogoršava. Ako svaki muškarac ima tri supruge, odakle dovoljno žena za sve njih? Ili većina, dakle, neće imati ni jednu, ili će većinu morati da izbace iz zajednice. Tako se dolazi do još ekstremnijeg sužavanja genetskog bazena.

"Majke ih kao tinejdžere odvoze usred noći i ostavljaju pored autoputa", objasnio je Amos Guira, pravni stručnjak sa Univerziteta u Juti koji je pisao knjigu o verskom ekstremizmu. Uopšteno se procenjuje da je takvih "izgubljenih dečaka" na hiljade.

"Često provedu godine u pokušajima da se pokaju za "grehe", nadajući se da će ih ponovno primiti u crkvu", kazala je Bistlajn, kojoj su na taj način odbacili tri brata. Deficijencija fumaraze genetski, ustvari, ne potiče čak ni od Janga, nego od izvesnog Džozefa Džesopa, tačnije, njegove prve supruge Marte Jeatejs koja je rodila 14 dece. Jedna od njenih ćerki postala je jedna od supruga mormonskog suosnivača Džona Barloua i tako se dolazi do današnjeg stanja.

(Kurir.rs/Express.hr)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Muka vam je od Srbije? OVI SVETSKI GRADOVI VAM PLAĆAJU DA ŽIVITE U NJIMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja