EVROPU TRESE PET KRIZA: Glavobolje u Britaniji, Poljskoj, Ukrajini, Italiji i Kataloniji
Foto: Infografika

PROBLEMI za Stari kontinent

EVROPU TRESE PET KRIZA: Glavobolje u Britaniji, Poljskoj, Ukrajini, Italiji i Kataloniji

Planeta -

Zvaničnici Evropske unije odlaze na odmor, ali političke krize, konflikti i finansijski požari mogli bi da im skrate uživanje

BRISEL - Avgust bi trebalo da bude dosadan mesec, ali političke krize, konflikti i finansijski požari na Starom kontinentu prete da skrate odmore političara, ocenjuju analitičari portala Politiko.

- Ove godine nemačka kancelarka Angela Merkel izaziva sudbinu odlaskom na tronedeljni odmor, a slično je i sa celim Evropskim parlamentom. Stari kontinent trenutno drma čak pet kriza koje svakog dana mogu da buknu i pretvore se u ulične sukobe ili pravi otvoreni rat - piše Politiko.

foto: Reuters

VELIKA BRITANIJA

Situacija: Parlamentarna većina Tereze Mej mogla bi da se rastopi na vrućinama ako je napuste severnoirski unionisti.

Zašto je važno: Pad vlade mogao bi da promeni putanju bregzita, najvećeg i trenutno najkompleksnijeg političkog pitanja.

Šta može da se desi: Terezu Mej mogli bi da sruše ojačani laburisti, ali i nezadovoljnih 48 poslanika iz redova njene Konzervativne stranke.

Ugao Brisela: Evropski zvaničnici žele stabilnu vladu u Londonu kako bi imali s kim da pregovaraju o prvom napuštanju ove međunarodne zajednice.

foto: Reuters

POLJSKA

Situacija: Evropska komisija već je izrazila nezadovoljstvo zbog planova vlade Poljske o reformi pravosuđa koja će da ugrozi nezavisnost poljskog sudstva.

Zašto je važno: Zvaničnici EU više ne veruju vlasti u Varšavi i promene zakona suprotno pravilima zajednice su linija preko koje ne žele da pređu.

Šta može da se desi: U slučaju novih zakona već su najavljeni masovni protesti, ali i prekomerna upotreba sile, pa bi moglo doći do pravog uličnog rata.

Ugao Brisela: Iz Evropske komisije kažu da je moguće oduzimanje prava glasa unutar EU, što je najstroža kazna koju EU može da propiše nekoj članici.

foto: Reuters

UKRAJINA

Situacija: Rat u Ukrajini nosi sve više žrtava, a Zapad optužuje Rusiju da je odgovorna.

Zašto je važno: EU je zbog Ukrajine već u sukobu s Rusijom.

Šta može da se desi: Bela kuća ozbiljno razmišlja o prodaji oružja Ukrajini. To bi moglo da znači novu eskalaciju sukoba.

Ugao Brisela: Ukrajinski predsednik Petro Porošenko nema kome da se obrati za pomoć, osim čelnicima EU, a oni su već pokazali da nemaju rešenje.

KATALONIJA

Situacija: Vladajuća koalicija u španskoj pokrajini Kataloniji raspisala je referendum i najavila proglašenje nezavisnosti.

Zašto je važno: Jedna od pretnji Madrida je hapšenje katalonskih političara, što bi bilo opasno na kontinentu koji se ponosi poštovanjem ljudskih prava.

Šta može da se desi: Ni Katalonci, ni Madrid ne žele da odstupe, pa su moguće do demonstracije i izlazak vojske na ulice.

Ugao Brisela: Brisel ne komentariše Kataloniju, ali pažljivo to prati jer podele i secesionizam mogu da se rašire po celoj Evropi.

ITALIJA

Situacija: Već treće leto zaredom Evropa očekuje priliv stotina hiljada migranata. Brodovi i dalje pristižu, naročito u Italiju.

Zašto je važno: Migranti su najosetljivije političko pitanje u EU. Imaju potencijal da odrede smer izborau Nemačkoj i Austriji.

Šta može da se desi: Teroristički napad u koji bi bili uključeni migranti ili novo masovno utapanje mogli bi da doliju ulje na vatru na zaoštrene debate.

Ugao Brisela: EU pokušava da se drži principa „bolje sprečiti nego lečiti“, pa je obećala Italiji 100 miliona evra za rešavanje problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track