KIMOVO FINALNO UPOZORENJE: Ako Jenkiji opet zamahnu silom, naučićemo ih redu
Foto: Reuters

Dosta im je provokacija

KIMOVO FINALNO UPOZORENJE: Ako Jenkiji opet zamahnu silom, naučićemo ih redu

Planeta -

Severna Koreja je saopštila da je njena poslednja raketna proba "ozbiljno upozorenje" Vašingtonu i zapretila i nukelarnom silom.

Kako navode, odgovoriće na američke "vojne provokacije". Severna Koreja je u petak izvela drugu probu interkontinentalne balističke rakete za manje od mesec dana.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un izjavio je u subotu da je ta proba pokazala da njegova zemlja može da pogodi "čitavu američku teritoriju".

"Proba rakete ovog puta je imala za cilj da uputiti ozbiljno upozorenje SAD čije se besmislene primedbe umnožavaju, panično uvode sankcije i vode kampanju pritiska na Severnu Koreju", saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova u Pjongjangu. Stručnjaci su ocenili da je u petak isprobana raketa koja je jača od prve, ispaljene 4. jula. Prema njihovoj proceni, severnokorejske rakete bi teoretski mogle da pogode čak i istočnu obalu SAD, uključujući Njujork. Prva proba je izazvala zabrinutost međunarodne zajednice zbog jačanja vojne sposobnosti Severne Koreje.

SAD su potom pojačale pritisak u UN za uvođenje novih sankacija protiv Severne Koreje, a Senat Kongresa (parlament) SAD je u petak izglasao nove, jednostrane mere protiv nje. Ministarsto spolnih poslova Severne Koreje je u današnjem saopštenju zapretilo SAD da "ako se Jenkiji usude da ponovo zamahnu nuklearnom toljagom ka ovoj zemlji.., Severna Koreja će ih naučiti redu koristeći strateške nukelarne snage". Takođe, navode i da je američka kampanja "samo dodatno opravdanje" za Severnu Koreju da nastavi razvoj oružja i da se SAD "probude iz smešnog sna", prenosi AFP. Dva strateška bombardera B-1B američkog ratnog vazduhoplovstva demonstrirala su silu preletom iznad Korejskog poluostrva, saopšteno je ranije iz SAD.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

(Foto: Reuters)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track