(VIDEO) OVDE NIKO NE SME DA UĐE: Poznata planina krije tajnu prostoriju i trezor sa pravim bogatstvom
Foto: Youtube/Printscreen

TURISTIMA PROLAZ ZABRANJEN

(VIDEO) OVDE NIKO NE SME DA UĐE: Poznata planina krije tajnu prostoriju i trezor sa pravim bogatstvom

Planeta -

Maunt Rašmor je monumentalni granitni spomenik koji je kreirao Gutzon Borglum, a prikazuje 18-metarske skulpture glava bivših predsednika SAD-a u njihovu čast.

Nalazi se blizu Kistouna u Južnoj Dakoti, a obuhvata površinu od 5,17 kvadratnih kilometara. S leve na desno na njoj su prikazani Džordž Vašington, Tomas Džeferson, Teodor Ruzvelt i Abraham Linkoln.

Iako izgleda veličanstveno, samo retki znaju da spomenik krije veliku tajnu. Naime, iza isklesane glave Abrahama Linkolna nalazi se tajna odaja, što je Borglum očigledno pomno i planski isplanirao.

Iako je prvobitno nameravao da napravi veću sliku koja će prikazivati istorijske trenutke SAD-a, zbog raznih ograničenja shvatio kako je najbolje da napravi samo glave predsednika. Ipak, vlada SAD-a mu je dopustila i rad na posebnom projektu - kreiranju tajne sobe. On je u toj skrivenoj prostoriji želio da ostavi poruku budućim generacijama - kao svojevrstan trezor koji će biti otvoren za nekoliko hiljada godina i omogućiti nekoj drugoj civilizaciji da sazna sve o nama, naročito ako nas više ne bude.

Iako je skulptor preminuo pre nego što je dovršio projekat, 1990. je ponovo pokrenut i rad na sobi je dovršen, a unutra se navodno nalaze ploče na kojima je napisana istorija SAD-a, Deklaracija nezavisnosti, Povelja o ljudskim pravima i biografija samog Borgluma, a sve se čuva u trezoru izrađenom od titanijuma.

Kurir.rs/Express.hr Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track