BLOKIRANO PODIZANJE OPTUŽNICE: Bleru se neće suditi zbog rata u Iraku
Foto: Reuters

SUD ODLUČIO

BLOKIRANO PODIZANJE OPTUŽNICE: Bleru se neće suditi zbog rata u Iraku

Planeta -

Britanski Visoki sud blokirao je pokušaj bivšeg načelnika Generalštaba iračke vojske da podnese privatnu tužbu protiv Tonija Blera zbog rata u Iraku, javljaju britanski mediji.

General Abdul Vahed Šanan al Rabat optužio je Blera, da je dok je bio premijer Velike Britanije počinio agresiju invazijom na Irak 2003. godine tokom akcije svrgavanja bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina.

General Al Rabat želeo je da podnese tužbu protiv Blera i dva bivša britanska zvaničnika iz tog perioda -ministra inostranih poslova Džeka Stroa i državnog tužioca Lorda Goldsmita.

U pisanoj odluci britanskog Visokog suda, navedeno je da u ovom slučaju nije počinjen zločin agresije na osnovu zakona Velike Britanije i da nema izgleda da bi Vrhovni sud mogao da izmeni odluku Visokog suda.

Blerovi kritičari već godinama pozivaju na njegov krivični progon zbog odluke da se pridruži međunarodnoj koaliciji koju je formirao tadašnji predsednik SAD-a Džordž Buš kada je svrgnut režim Sadama Huseina. Ova vrlo kontroverzna odluka trajno je ukaljala Blerovu političku zaostavštinu, s obzirom na rat, terorizam i haos kojim je Irak zahvaćen sve do danas.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Skandalozno! Pogledajte šta je prodavačica na kiosku rekla, zašto nema Kurira?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track