(VIDEO) AMERIČKO ČUDO TEHNOLOGIJE: Revolucionarni sistem magnetima lansira borbene avione
Foto: Foto AP, 28 apr 2014

Neverovatno!

(VIDEO) AMERIČKO ČUDO TEHNOLOGIJE: Revolucionarni sistem magnetima lansira borbene avione

Planeta -

Američki nosač aviona najnovije generacije Džerald Ford nedavno je prvi put lansirao borbeni avion što bi bila sasvim uobičajena vest, da se ne radi o najmodernijem i najbržem sistemu lansiranja.

Međutim, kako napominje Popular Mechanics, prvi put je korišćen elektromagnetni sistem lansiranja letelica. Do sad je redovno korišćena para iz nuklearnog reaktora da bi se stvorio dovoljan potisak za uzletanje letelice teške nekoliko tona. Pošto se sve češće pojavljuje potreba za lansiranjem bespilotnih letelica, tako je nastala potreba za sistemom koji se može prilagođavati težini aviona.

Trenutni sistemi zahtevaju često održavanje i nisu preterano prilagodljivi. Zbog svega toga Amerikanci su odlučili da na najnoviji nosač postave i najnoviju tehnologiju. Elektromagnetsni sistem za lansiranje (EMALS) koristi električnu energiju iz generatora za pogon elektromagneta koji prihvate letelicu i ubrzavaju je do potrebnog intenziteta. Međutim, čak ni EMALS nije bez mana zato što je prvi javni test bio neuspešan, a uspeli su da ga osposobe tek kada su kamere ugašene i kada su novinari već otišli.

Standardni sistemi prvi put su počeli da se koriste tokom Drugog svetskog rata i već su prošli nekoliko ratova. EMALS se tek treba dokazati kao dostojna zamena, ali Amerikanci su zadovoljni napretkom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11. epizoda THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

(Kurir.rs/Express.hr)

(Foto: AP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track