RUSKI POKLON PROTERANIM AMERIČKIM DIPLOMATAMA: Ko ne sluša Lavrova, slušaće Šojgua
Foto: Fonet

Ko ne sluša pesmu, slušaće oluju

RUSKI POKLON PROTERANIM AMERIČKIM DIPLOMATAMA: Ko ne sluša Lavrova, slušaće Šojgua

Planeta -

U jeku rusko-američkog „rata sankcijama“, moskovski trgovci su rešili da sniženjima, a takođe i simboličnim oproštajnim poklonima počaste proterane američke diplomate.

Prodavnica „Armija Rusije“, koja pripada Ministarstvu odbrane Rusije, objavila je da počinje specijalnu akciju u kojoj će američkim diplomatama koji napuštaju zemlju omogućiti popust od 20 odsto, a takođe će im za uspomenu darivati i nesvakidašnji suvenir - majicu sa likom dva najpopularnija i najautoritativnija ruska ministra. Poklon je simboličan i nosi jasnu poruku.

Na grudima je portret šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, a na leđima ministra odbrane Sergeja Šojgua. Majice su crne boje, a na njima je belim slovima ispisano: „Ko ne sluša Lavrova… slušaće Šojgua“.

Diplomate su jedino u obavezi da prilikom kupovine pokažu dokument koji dokazuje da su zaposleni u Ambasadi SAD u Rusiji.

Akcija će trajati do 1. septembra, kada američkim diplomatama ističe rok za napuštanje Rusije.

Podsetimo, Vašington je pooštrio sankcije protiv Rusije kako bi kaznio Moskvu zbog navodnog mešanja u američke predsedničke izbore 2016. godine. Te kaznene mere su u suštini usmerene protiv ruske politike u energetskoj sferi, a deluju kao pokušaj da se Rusija potisne sa evropskog energetskog tržišta.

Kao odgovor na te neprijateljske poteze, ruski predsednik Vladimir Putin je naredio da 755 američkih diplomata napusti Rusiju, a takođe Moskva je zaplenila i američku diplomatsku imovinu u dva kompleksa.

Tako će u Rusiji ostati onoliko američkih diplomata koliko ima i predstavnika ruske diplomatske misije u SAD - po 455 sa svake strane.

Inače, kompanija „Vojentorg“, koja je direktno podređena Ministarstvu odbrane Rusije, radnju u blizini Ambasade SAD otvorila je u leto prošle godine. Tada su objasnili da nije reč ni o kakvoj provokaciji, već da su se vodili „čisto komercijalnim razlozima“ - lokal je na dobroj lokaciji, u centru grada i na prometnom mestu.

„Armija Rusije“ je i ranije imala slične akcije. U novembru prošle godine ponudila je popust od pet odsto američkim diplomatama i državljanima povodom predsedničkih izbora u SAD, a takođe je dala i poseban popust od 10 odsto američkim diplomatama i drugim američkim građanima 20. januara ove godine povodom inauguracije 45. predsednika SAD Donalda Trampa.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: Fonet)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 23. epizoda: Ruski čuvar Crnog mora - raketni sistem Bal-E

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track