(VIDEO) OVO SU NAJTOPLIJA MESTA NA PLANETI: Vi ste mislili da je vama vruće, a na ovim mestima se i kamenje topi!
Foto: YT Printscreen

Žega

(VIDEO) OVO SU NAJTOPLIJA MESTA NA PLANETI: Vi ste mislili da je vama vruće, a na ovim mestima se i kamenje topi!

Planeta -

Ovih dana se itekako žalimo na visoke temperature, ali znate kako se kaže - klin se klinom izbija, te će nam svima možda biti lakše ako se suočimo sa najtoplijim delovima naše planete, čisto da vidimo koliko nam je "lako".

1. Bandar-e mahshahr, Iran

Ovaj deo planete prosečno beleži 51 stepen Celzijusa.

2. Gadames, Libija

U ovoj maloj pustinjskoj oazi pod zaštitom UNESKO, prosečna temperatura je 40 stepeni. Maksimalna zabeležena iznosila je 55.

3. Kebili, Tunis

Kao i u Gadamesu i u ovom gradiću na jugu Tunisa prosečna dnevna temperatura u letnjim mesecima iznosi visokih 40 stepeni. Maksimalna zabeležena iznosila je 55.

4. Timbuktu, Mali

Verovatno prva pomisao na vreline za mnopge ja Sahara. I dobar primer za to je Timbuktu u Maliju gde je zimi prosečna temperatura 30 stepeni, a najveća zabeležena ikada u ovom gradiću iznosila je 49 stepeni.

5. Tirat Zvi, Izrael

Tirat Zvi smatra se jednim od deset najtoplijih mesta na planeti, a razlog za to je maksimalna zabeležena temperatura od čak 53 stepena.

6. Dašt-e lut, Iran

Ovaj deo Irana je nenaseljen i teško da će ikada biti, jer maksimalna temperatura tla izmerena na ovom delu planete bile je neverovatnih 70,7 stepeni!

7. Vadi Halfa, Sudan

U gradu u kome živi gotovo 15.000 stanovnika, prosečna temeperatura je 41 stepen, a najviše što je živa u termometru zabeležila je 53 stepena. Kiša u ovom delu Afrike prava je retkost

8. Dalol, Etiopija

U ovom delu Afrike temperatura nikada ne pada ispod 35 stepeni, čak ni u "hladnim mesecima", pa je nadimak koji Dalol nosi, "najtolije mesto na svetu" sasvim opravdan.

9. Al azizija, Libija

Sredinom leta, stanovnici ovog gradića u Libiji, "tope se" na 48 stepeni Celzijusa.

10. Dolina smrti, Kalifornija

Kao što iz smaog imena može naslutiti, vreline ovde su paklene. U proseku temperatura je 47 stepeni, a najveća zabeležena iznosila je 56,7!

(Kurir.rs/Independent)

(Foto: YT Printscreen)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: OPREZ! Kurir TV na usijanom beogradskom asfaltu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track