SAMI PROTIV SVIH: Čim je Kongres izglasao sankcije Rusiji, Tramp je spremio novi udarac
Foto: EPA/Michael Raynolds

Povuci, potegni

SAMI PROTIV SVIH: Čim je Kongres izglasao sankcije Rusiji, Tramp je spremio novi udarac

Planeta -

Predsednik SAD, Donald Tramp održaće govor u petak, ali i potpisati memorandum kojim će naložiti trgovinskim predstavnicima da udare na Kinu zbog krađe intelektualne svojine i načina na koji su američke kompanije prisiljene da dele tehnologije sa kineskim firmama, piše "Aksios".

Prošle nedelje američki Kongres je izglasao uvođenje spornih sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, iako je Bela kuća bila protiv toga, i ujedno uvela klauzulu koja onemogućuje predsednika da ih podigne. U tom razdoru između parlamenta i predsednika, prvu pobedu je odneo Kongres, međutim Donald Tramp još nije digao ruke od spoljne politike.

Kako je objavio portal "Aksios", američki predsednik već u petak donosi meru koja će označiti početak ekonomskog okršaja SAD-a i Kine.

Rukovodioci administracije rekli su da se Tramp odlučio na ovaj potez posle žalbi predstavnika Silikonske doline da im najveći izazov predstavlja kineska krađa intelektualne svojine.

Nedelju dana Trampovih izjava, očekuje se da će američki predstavnik za trgovinu Robert Lajtizer, objaviti da pokreće istragu nefer trgovine Kine uz pomoć retko korišćene, odredbe 301 Trgovinskog akta iz 1974. godine. Kao mogući pravac, Amerika će možda pokrenuti i agresivnije akcije, kao što je uvođenje tarifa na kinesku robu koja se uvozi ili poništavanje licenci za kineske kompanije koje žele da posluju u SAD.

Donald Tramp je još od kapanje optuživao Kinu da manipuliše svojom valutom da bi ostvarila prednost u trgovini. Krađa intelektualnog vlasništva već dugo je problem za kompanije kao što je "Majkrosoft". Administracija do sada nije preduzimala mere protiv Kine i probleme je rešavala iza zatvorenih vrata i diplomatijom.

Rizik ovakvih poteza je veliki, jer se ne zna šta kako će Kina odgovorit. Kina je veliko tržište i uvoznik tehnologija iz SAD, ali i glavni proizvođač za sve vrste hardvera.

Ovo je samo početak meča koji će se nastaviti tokom narednih meseci i koji može da se prelije i na proizvodnju čelika i aluminijuma. Pošto je Kongres doneo mere koje su narušile odnose, ne samo sa Rusijom već i sa savetnicom, Evropskom unijom, Tramp je otvorio novi front, protiv još jednog teškaša u svetu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: TOP 10 najvećih “bisera” Donalda Trampa!

(Kurir.rs/Axios.com)

(Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track