DOK AMERI BEŽE IZ PJONGJANGA, REŽIM UPUĆUJE DOBRODOŠLICU: Naša vrata su vam otvorena!
Foto: Fonet AP 15.4.2017

šokantno

DOK AMERI BEŽE IZ PJONGJANGA, REŽIM UPUĆUJE DOBRODOŠLICU: Naša vrata su vam otvorena!

Planeta -

Svi američki građani treba da napuste Severnu Koreju do 1. septembra, navodi se u saopštenju Stejt departmenta SAD. Iako je ta odluka izazvala strahove od mogućeg vojnog obračuna između Vašingtona i Pjongjanga, mnogi stručnjaci i dalje sumnjaju da će zaista doći do sukoba.

Uticajni američki senator Lindzi Grejem rekao je za En-Bi-Si da je predsednik Tramp spreman za vojno rešenje severnokorejskog nuklearnog programa ukoliko Kim Džong Un razvije rakete sa nuklearnim bojevim glavama koje mogu da dopru do teritorije SAD.

Mnogi analitičari smatraju da se to verovatno neće desiti, iako vojni potencijal Pjongjanga ostaje tajna čak i za najbolje svetske obaveštajne službe.

Severna Koreja kritikovala je danas odluku SAD da zabrani američkim državljanima posete toj zemlji, objavila je državna agencija KCNA navodeći da nema razloga da se stranci osećaju ugroženo.

"Naša vrata su uvek otvorena za sve Amerikance dobre volje koji posećuju našu zemlju i žele da vide našu stvarnost", rekao je neimenovani portparol ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje.

Zabrana je uvedena nakon smrti američkog studenta Ota Varmbijea koji je u Severnoj Koreji osuđen na 15 godina teškog rada zbog pokušaja krađe.

KCNA danas ovaj slučaj ne pominje, ali navodi da je Pjongjang izrekao "samo kaznu" nekim američkim građanima koji su izveli akcije protiv režima. prenosi Rojters.

Takođe se navodi da zabrana odražava stanovište Vašingtona da je Pjongjang neprijatelj i ponavlja da administracija Donalda Trampa treba na napusti svoju neprijateljsku politiku prema Severnoj Koreji.

Prema nekim procenama, Severnu Koreju godišnje poseti do 5.000 ljudi, a među njima je nekoliko stotina Amerikanaca.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija/Tanjug

Foto: Fonet AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 9. epizoda Kimov leteći konj od kojeg se trese zemlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja