(VIDEO) AMERIKA ŠOKIRANA OTKRIĆEM VAŠINGTON POSTA: Kim ima specijalne nuklearne glave, zbog  kojih je Pentagon u panici!
Foto: printscreen vašington post, ž

neprijatno saznanje

(VIDEO) AMERIKA ŠOKIRANA OTKRIĆEM VAŠINGTON POSTA: Kim ima specijalne nuklearne glave, zbog kojih je Pentagon u panici!

Planeta -

Severna Koreja napravila je nuklearnu glavu dovoljno malu da stane u njene projektile.

Te minijaturne verzije bojeve glave mogu da stanu u raketu, a time je Severna Koreja prešla ključni prag na putu ka statusu nuklearne sile, piše Vašington post.

List je citirao delove analize koju je uradila američka odbrambeno-obaveštajna agencija DIA koja kaže da obaveštajna zajednica veruje da Severna Koreja ima nuklearne glave koje mogu da nose njeni projektili, uključujući i projektile sa interkontinentalnim dometom. Ovo su potvrdila dva američka zvaničnika dobro upućena u analizu. Pentagon nije komentarisao ove navode.

Nije poznato ni da li je Severna Koreja uspešno testirala nuklearne glave manjih proporcija, iako je Pjongjang tvrdio prošle godine da jeste. Ovakav napredak u razvijanju nuklearnog programa mogao bi da znači da je severnokorejski režim bliži nego ikada mogućnosti da ima nuklearne projektile kojima može da gađa ciljeve udaljene hiljadama kilometara.

Američki zvaničnici zaključili su prošlog meseca da je Pjongjang nadmašio očekivanja po pitanju izrade interkontinentalne balističke rakete sposobne da dobaci do kopna SAD.

List navodi da Severna Koreja prema drugim procenama već ima oko 60 nuklearnih oružja, mnogo više nego što se verovalo. Poslednjih meseci Severna Koreja je relativno uspešno testirala dalekometne projektile koji bi mogli da dobace i do teritorije SAD.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto Profimedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 9. epizoda Kimov leteći konj od kojeg se trese zemlja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track