(VIDEO) AMERIČKI SUPERBOMBARDER NA PRAGU SEVERNE KOREJE! SAD imaju samo jednu poruku za Kima
Foto: Vikipedija

UZVRAĆAJU SMRTONOSNIM AVIONOM

(VIDEO) AMERIČKI SUPERBOMBARDER NA PRAGU SEVERNE KOREJE! SAD imaju samo jednu poruku za Kima

Planeta -

Američke pacifičke vazduhoplovne snage (PACAF) juče su objavile zastrašujući tvit : "S. Dakota Airmen stižu na Guam gde će biti angažovani u bilateralnoj misiji sa Japanom i Republikom Korejom - spremni za borbu"

Severna Koreja je ranije rekla da "razmišlja o planovima" za napad na Guam. Ali SAD su se uzvratile brzom reakcijom, šaljući svoj najsmrtonosniji avion na Kimov prag.

Tvit koji je poslao PACAF prikazuje je na slici dva bombardera B-1 koji su u pratnji dva F-15 borbena aviona. Portparol PACAF-a izjavio je u saopštenju: "Dva američka aviona B-1B Lancera koja su dodeljena 37. ekspedicionoj bombardskoj jedinici, koja je raspoređena u vazduhoplovnoj bazi Elsvort u Južnoj Dakoti, poleteo je iz Andersen vazduhoplovne baze u Guamu u 10-satnu misiju u blizini Japana, Istočne Kine i Korejskog poluostrva. " "Tokom misije, B-1 su se pridružile japanske i korejske vazduhoplovne snage sa avionima F-15. "Ovi letovi sa Japanom i Republikom Korejom (ROK) pokazuju solidarnost između Japana, ROK i SAD-a da se brane od provokativnih i destabilizirajućih akcija u pacifičkoj oblasti".

Portparol Severnokorejske narodne armije ranije je tvrdio da će udar na Guam biti sproveden čim Kim Džong-un donese odluku. Posle severnokorejske izjave, kongresmenka Madlen Z. Bordalo je izjavila: "Nedavni izveštaji o nuklearnim sposobnostima Severne Koreje su duboko zabrinjavajući, ali sam i dalje uverena da Guam ostaje siguran i zaštićen". Ranije je Donald Tramp rekao Pjongjangu da će svaka pretnja Sjedinjenim Američkim Državama biti ispunjena "vatrom i besom". Guam je ostrvo pod kontrolom SAD-a u Tihom okeanu oko 2000 kilometara od Severne Koreje. Ostrvo deluje kao važna vojna baza za SAD u regionu - koja se koristi kao vazduhoplovna i pomorsko čvorište. Takođe je dobro u dometu Kim Džong-unovih raketa, a oba njegova najnovija projektila su sposobna da pogode teritoriju.

Kurir.rs/Daily star

Foto: Wikipedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11. epizoda THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track