Najnovije vesti

BELA KUĆA U AVGANISTANU OSTAVLJA SAMO PRIVATNU VOJSKU: Ovaj plan je odmah naišao na žestoke kritike nadležnih!
Foto: Vikipedia

Rizično

BELA KUĆA U AVGANISTANU OSTAVLJA SAMO PRIVATNU VOJSKU: Ovaj plan je odmah naišao na žestoke kritike nadležnih!

Planeta

Bela kuća namerava da napravi plan kako bi veći deo vojnih operacija SAD u Avganistanu preneo na privatnike, navodi list "USA tudej", pozivajući se na osnivača privatne vojne kompanije "Blekvoter" Erika Prinsa.

 

Naime, članovi administracija Donalda Trampa već nekoliko meseci pripremaju novu strategiju s obzirom da su nezadovoljni time što gube rat u Avganistanu.

 

Istovremeno, oni zahtevaju smenu generala Džona Niklsona koji je zadužen za komandu nad američkom vojskom u tom delu planete.

Prema podacima koje je objavio list, plan će podrazumevati najam 5.500 vojnika po ugovoru, od kojih će najveći broj biti bivši specijalci koji će konsultovati avganistansku vojsku širom zemlje.

 

Shodno planu, biće unajmljeno i 90 aviona koji će se koristiti u medicinske svrhe, za podršku vojsci i za prevoz vojnika.

 

Prema pisanju lista, plan se veoma ozbiljno razmatra uprkos upozorenjima Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Herberta Makmastera i ministra odbrane Džejmsa Matisa.

Prins navodi i da će vojnici po ugovoru pružiti dodatnu snagu tamošnjoj vojsci, nosiće avganistanske uniforme, a piloti će izvršavati zadatke u skladu sa odlukama avganistanske vlasti.

 

On kaže i da je za realizaciju tog plana neophodno izdvojiti oko 10 milijardi dolara godišnje, što je daleko manje nego što je Pentagon izdvojio samo ove godine, 40 milijardi. Iz Bele kuće još nisu želeli da komentarišu tu informaciju.

 

Kompanija "Blekvoter" osnovana je 1996. godine kao privatna vojna kompanija koja je do sada poprimila razmere prave vojske.

 

Njene trupe učestvovale su u operacijama u Iraku, a u mnogo navrata mediji su je optuživali za nesmotreno ubijanje civila.

U žižu javnosti dospela je 2004. godine nakon što su četiri vojnika po ugovoru poginula u Iraku, što je rezultiralo odmazdom kompanije poznatijom kao "prva bitka za Faludžu" kada je stradalo skoro 600 civila.

Kurir.rs/Vesti onlajn

Foto: Vikipedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...