Amerika uz Muslimansku braću
Foto: REUTERS

SAD pozdravljaju pobedu Morsija

Amerika uz Muslimansku braću

Planeta -
Portparol Bele kuce Džej Karni izjavio je da je pobeda kandidata Muslimanskog bratstva kamen međaš na putu Egipta ka demokratiji i dodao da se SAD nadaju saradnji s Morsijevom budućom vladom

VAŠINGTON/JERUSALIM - Bela kuća je danas čestitala novom predsedniku Egipta Mohamedu Morsiju izbornu pobedu i pozvala ga da pri formiranja vlade uzme u obzir interese čitavog egipatskog društva, dok je premijer Izraela Benjamin Netanjahu izrazio nadu da će mirovni sporazum sa Egiptom ostati na snazi.

Portparol Bele kuce Džej Karni izjavio je da je pobeda kandidata Muslimanskog bratstva kamen međaš na putu Egipta ka demokratiji i dodao da se SAD nadaju saradnji s Morsijevom budućom vladom "uz obostrano poštovanje". Karni je rekao da će ta vlada imati "legitimitet i odgovornost za predstavljanje raznolikog, hrabrog građanstva", a takođe je izrazio uverenje da će Egipat nastaviti da bude "stub regionalnog mira, bezbednosti i stabilnosti" i da je to "od suštinskog značaja".

Pošto je Hosni Mubarak, višedecenijski predsednik Egipta zbačen s vlasti u pobuni u februaru 2011. godine, SAD su veoma željne da spasu savezništvo sa Egiptom koje je postalo temelj stabilnosti na Bliskom istoku, budući da je najmnogoljudnija arapska zemlja potpisala 1979. godine mirovni sporazum sa Izraelom, ocenjuje agencija AP.

Muslimansko bratstvo ne priznaje Izrael, pa je ta zemlja strahovala od mogućnosti da na čelo Egipta dođe predstavnik tog islamističkog pokreta. Upitan danas šta misli o pobedi kandidata Muslimanskog bratstva na izborima za predsednika, izraelski premijer Benjamin Netanijahu je izrazio nadu da će se mirovni sporazum održati. "Izrael očekuje nastavak saradnje sa egipatskom vladu na osnovu mirovnog sporazuma dve zemlje koji je od interesa za njihova dva naroda i doprinosi regionalnoj stabilnosti", izjavio je Nentanjahu. Muslimansko bratstvo je saopštilo da će poštovati sporazum, ali i da će tražiti neke promene u njemu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track