SAMO 9 ZEMALJA NA SVETU IMA ČAK 15.000 KOMADA NUKLEARNOG ORUŽJA: A Severna Koreja ga ima najmanje!
Foto: EPA

Katastrofalni podaci

SAMO 9 ZEMALJA NA SVETU IMA ČAK 15.000 KOMADA NUKLEARNOG ORUŽJA: A Severna Koreja ga ima najmanje!

Planeta -

Severna Koreja mogla bi da ima čak tri puta više nuklearnog oružja nego što je procena stručnjaka, piše Vašington post. Obrambena obaveštajna agencija SAD-a (DIA) objavila je u izveštaj u kom navodi da "severnokorejski vođa Kim Džong-un trenutno kontroliše oko 60 komada nuklearnog oružja". Ovo je mnogo veći broj od procene Stokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja (SIPRI), koji tvrdi da se radi o 10 do 20 komada.

Naučni časopis Bulettin of the Atomic Scientists objavio je kartu sveta koja prikazuje u kojim državama se nalazi nuklearno oružje i procenu broja komada oružja u svakoj od njih. Ukupno ga ima 14.995 komada.

Prema karti, Severna Koreja ima najmanje nuklearnog oružja od navedenih devet država. Najveći broj se nalazi u Rusiji 7.000, a slede SAD sa 6.800 komada. U Francuskoj se nalazi 300 komada nuklearnog oružja, a u Kini 270 komada. Nakon nje je Velika Britanija sa 215, zatim Pakistan sa 140 i Indija sa 130 komada. Izrael ima 80 komada, a za Severnu Koreju se procenjuje da ih ima od 30 do 60.

Vest je objavljena usred najveće napetosti između SAD i Severne Koreje, koja je na pretnje Donalda Trampa odgovorila da planira da ispali rakete na američku teritoriju Guam.

(Kurir.rs/Index.hr)

Foto EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track