ZBOG NJEGA MOŽE DA POČNE NUKLEARNI RAT: Evo zašto Kim hoće da napadne baš ostrvo Guam
Foto: Printscreen/ Facebook i Reuters, Foto: Reuters, Prinscreen Facebook

STANOVNICI U PANICI

ZBOG NJEGA MOŽE DA POČNE NUKLEARNI RAT: Evo zašto Kim hoće da napadne baš ostrvo Guam

Planeta -

Malo ostrvo u Pacifiku Guam u centru je pažnje ovih dana, a 160.000 stanovnika koji ga naseljavaju u strahu su da bi mogli da postanu žrtve sukoba SAD i Severne Koreje.

Guam je od 1898. godine americka teritorija, i to je samo po sebi dovoljan motiv za napad Kim Džong-una, ali ne i jedini. Najbliže naseljeno mesto Guamu je Mikronezija, udaljena oko 1.000 kilometara.

Guam je najbliže americko tlo Severnoj Koreji, udaljeno oko 3.000 kilometara, a udar bi bila cista demonstracija sile, provokacija Pjongjanga, ali i dokaz da je nuklaerno naoružanje te zemlje u konstantnom usponu.

Pre nekoliko dana, Vašington post objavio je da je Severna Koreja napravila minijaturnu nuklearnu bojevu glavu, koja može da stane u raketu, a da ukupno u toj zemlji ima oko 60 nuklearnih uredaja.

Druga jako bitna stvar za Pjongjang je americka vojna baza na Guamu opremljena sistemom THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) koji može da presretne rakete i u kojoj se nalazi americki bombraderi B-52 koji imaju mogucnosti i da nose bojeve glave, kao i 7.000 vojnika.

Vlasti Severne Koreje predstavile su danas detaljan plan za lansiranje balistickih raketa u vode oko americkog ostrva Guam u Pacifiku. Plan, koji podrazumeva da balisticke rakete udare u vodu na 30 ili 40 kilometara od Guama, bice sledece nedelje predstavljen lideru Severne Koreje Kim DŽong-unu, koji ce potom doneti odluku o daljim koracima.

Japan i Južna Koreja obecali su snažnu reakciju, ukoliko Pjongjang nastavi sa tim planom, a takav potez gotovo sigurno primorao SAD da presretnu rakete, što bi moglo da dovede do dalje eskalacije nasilja.

Stanovnici Guama, koji inace nemaju pravo glasa na izborima u SAD, ali jesu Amerikanci po rodenju, u strahu su od mogucih sukoba.

"Plašimo se. Moramo da se spremimo, ako se nešto dogodi i da se molimo Bogu da se ne desi. Svi su u panici jer je u pitanju sila koja je jača od nas", rekla je Dejzi Mendiola (56).

Građani ovog usamljenog ostrvceta strahuju da aktuelna americka administracije neće moći da pronađe miran izlaz iz krize koja se svaki dan zahuktava. "Tajm" prenosi reči lokalnog advokata Tod Tompsona koji kaže da na ranije pretnje, a bilo ih je, uglavnom nije reagovao, jer je verovao da će "hladne glave u Vašingtonu rešiti problem". Sada više nije siguran.

Ipak, kako kažu stanovnici ovog ostrva, "još nikoga nisu videli da se pakuje i odlazi ili gomila zalihe hrane".

(Kurir.rs/ Tanjug)

Foto: Printscreen/ Facebook i Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Osmeh dečaka, ideje ludaka! 8 ključnih činjenica o Kim Džong-unu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track