(VIDEO) GRAĐANE GUAMA NE BRINU PRETNJE SEVERNE KOREJE: Kim je lud ko tajfun, ali nije tako opasan!
Foto: Printscreen youtube

ŽIVOT TEČE NORMALNO

(VIDEO) GRAĐANE GUAMA NE BRINU PRETNJE SEVERNE KOREJE: Kim je lud ko tajfun, ali nije tako opasan!

Planeta -

Stanovnici Guama, američke teritorije na Pacifiku kojoj Pjongjang preti raketnim napadom, za severnokorejskog lidera Kim Džong-una kažu da je "lud kao tajfun", ali da, ipak, nije toliko strašan.

Dok nadbiskup ove pretežno katoličke tetorije poziva sveštenike da se mole za mir na sutrašnjoj misi i da se spreme za mirno okupljanje u prestonici Hagatnji, stanovnici na ulicama ne deluju uznemireno, a glavna briga im je - približavanje sezone tajfuna.

"Da budem iskrena, više me brinu posledice tajfuna nego bilo kakvi projektili koje Kim Džong-un kaže da će lansirati na Guam", kaže Dženis Furukava (58).

I Rolando Zepeda (57), nastavnik po profesiji, kaže da nema nikakve vanredne planove uoči najavljenog severnokorejskog napada.

"Ali zato uvek brzo reagujem i zatvorim sve prozore kada stupe na snagu upozorenja na tajfun i cunami", ističe on, dodajući da je "Kim Džong-un lud kao tajfun", ali da ga tajfuni više plaše jer su, kaže, "realna pretnja".

Severna Koreja je, nakon što joj je američki predsednik Donald Tramp zapretio da će naići na "oganj i gnev", poručila je da je pitanje dana kada će lansirati rakete u pravcu Guama, gde se nalaze dve velike američke vojne baze i gde je stacionirano više od 6.000 članova vojnog osoblja SAD.

Tramp je, u međuvremenu, obećao da će zaštiti to ostrvo u zapadnom delu Pacifika i guvernera Guama Edija Kalva danas uverio da "snage SAD ostaju spremne da osiguraju bezbednost stanovništva Guama, zajedno sa ostatkom Amerike".

Severna Koreja je napadom na Guam pretila i 2013, što je Kalva navelo da umanji značaj najnovije potencijalne krize i, umesto toga, podseti 162.000 stanovnika da bi trebalo da se pripreme za neizbežan tajfun.

Ako Severna Koreja izvede raketni napad, javnost će biti odmah upozorena i ima 14 minuta da reaguje, saopštila je ostrvska Služba za unutrašnju bezbednost, koja je juče objavila smernice na svom sajtu o tome šta raditi u slučaju nuklearnog napada.

Između ostalog, stanovnici se upozoravaju da će najverovatnije morati da ostanu u zatvorenom prostoru najmanje 24 sata ukoliko im vlasti ne nalože drugačije, i da ne smeju da gledaju u bljeskove ako se zadese na otvorenom, već da treba da legnu na zemlju i pokriju glavu.

Kurirt.rs/Tanjug

Foto printscreen youtube

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Osmeh dečaka, ideje ludaka! 8 ključnih činjenica o Kim Džong-unu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track