ZAGAĐENJA JAJA STIGLA I DO ŠPANIJE: Pronašli 20.000 tečnih jaja zatrovanih fipronilom
Foto: EPA

afera jaja

ZAGAĐENJA JAJA STIGLA I DO ŠPANIJE: Pronašli 20.000 tečnih jaja zatrovanih fipronilom

Planeta -

Proizvodi od jaja zagađeni insekticidom otkriveni su u prehrambenoj industriji na severu Španije, a to je prvi put da je pronađena hemikalija u jajima u toj zemlji otkako je prouzrokavala krizu širom Evrope, prenosi AFP.

Izgledalo je kao da je Španija pošteđena te krize, međutim, u seriji od 20.000 jedinica pasterizovanih tečnih jaja pronađen je fipronil u prehrambenoj industiji na severu Španije u Baskiji, saopštio je potparol odeljenja za zdravlje regionalne vlade i dodao da će sva pokvarena jaja biti uništena.

Hemikalija fipronil koja može da ugrozi ljudsko zdravlje je otkrivena u jajima u još 16 evropskih zemalja otkako je taj skandal izašao u javnost, a pronađen je čak i u Hong Kongu. Iz supermarketa su povučeni milioni kokošijih jaja, a stotine farmi živina su zatvorene, dok je Evropska komisija najavila specijalni sastanak povodom te krize, piše AFP.

S tržišta u Hrvatskoj su iz predostrožnosti povukli jaja holandskog proizvođača Ekoplaza koje je na tržište stavila Biovega d.o.o., a slovačke vlasti su saopštile da su pronašle jaja zagađena insekticidom koja su preko Nemačke uvezena iz Holadnije, podseća AFP.

Belgija je postala prva zemlja koja je zvanično obavestila sistem za upozoravanje na sigurnost hrane Evropske Unije o zaraženim jajima, a posle nje i Holandija i Nemačka, piše AFP.

EU insistira da nema pretnje po ljude, međutim Svetska Zdravstvena Organizacija upozorava da ako se zaražena jaja konzumiraju u većim količinima onda mogu da ugroze bubrege, jetru i štitnu žlezdu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV VESTI UŽIVO: Bezobrazluk! Ivana ostala bez medalje jer je iz Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track