(VIDEO) ASADOVE SNAGE SATIRU DŽIHADISTE: Za dva meseca udvostručili teritoriju pod kontrolom
Foto: Reuters

nema stajanja

(VIDEO) ASADOVE SNAGE SATIRU DŽIHADISTE: Za dva meseca udvostručili teritoriju pod kontrolom

Planeta -

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je danas da je sirjska vlada udvostručila teritoriju pod svojom kontrolom u poslednja dva meseca, pošto su njene snage preuzele od Islamske države hiljade kvadratnih kilometara u centralnom delu Sirije.

Snage sirijske vlade, uz podršku Rusije iz vazduha i iranskih paravojnih jedinica, uspele su u 2017. godini da povrate kontrolu nad najvećim delom pretežno pustinjske provincije Homs u centralnoj Siriji, koja ima nekoliko energetskih polja, kao i fosfatne minerale.

Sirijske snage napreduju prema gradu Deir ez-Zor, koji je pod opsadom ekstremista Islamske države od 2015. godine. Šojgu je u intervjuu za televiziju "Rusija 24" rekao da će ponovo zauzimanje Deir ez-Zora "reći mnogo, ako ne sve o kraju bitke" s Islamskom državom.

Monitoring grupa Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je danas da su snage sirijske vlade ubile najmanje 25 boraca Islamske države u operaciji u pustinjskom regionu.

Rusija od 2015 godine vazdušnim udarima podržava sirijsku vojsku u borbi protiv sirijskih pobunjenika i Islamske države.

Kad je reč o ostalom delu Sirije, pobunjenička frakcija Failak al-Rahman saopštila je da je u borbi za severoistočna predgradja glavnog grada Damaska rano jutros ubila 20 vojnika sirijske vojske, izazvavši eksploziju u jednom tunelu. Sirijska opservatorija za ljudska prava navela je da se zbog te eksplozije 16 vojnika vodi kao nestalo.

Primirje koje je uz posredovanje Rusije proglašeno u julu nije zaustavilo borbe vladinih snaga i pobunjenika oko predgradja Damaska. Pobunjenici iz Failak al-Rahmana tvrde da nisu deo tog dogovora o primirju, a vlada navodi da se bori protiv terorista.

(Kurir.rs/Beta)

Foto Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track