ELIZABETA DRUGA SE POVLAČI S VLASTI: Kraljica će abdicirati, Princ Čarls preuzima tron?
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

POTRES Elizabeta Druga namerava da se povuče s vlasti

ELIZABETA DRUGA SE POVLAČI S VLASTI: Kraljica će abdicirati, Princ Čarls preuzima tron?

Planeta -

Kraljica je svesna svojih godina i želi da kada dođe vreme za smenu, sve protekne besprekorno, navode anonimni izvori iz Bakingemske palate

LONDON - Kraljica Elizabeta Druga razmišlja da abdicira u korist najstarijeg sina princa Čarlsa, koji punih 68 godina čeka da postane kralj Velike Britanije!

Abdikacija nije nepoznanica u Bakingemskoj palati. Kralj Edvard VIII je 1936. napustio tron kako bi se venčao sa Amerikankom Volis Simpson, koja se dvaput razvodila.

Zdravstveni problemi

Kako prenosi Dejli mejl, pozivajući se na dobro upućene anonimne izvore sa dvora, kraljica Elizabeta Druga (91) poverila se saradnicima da je spremna da prepusti vlast sinu. Ona je suočena sa sve većim zdravstvenim problemima zbog kojih je odlučila da će, ako na tronu dočeka 95. rođendan, odlučiti da se povuče. Iz Bakingemske palate su ranije u nekoliko navrata demantovali da kraljica uopšte i razmišlja o dobrovoljnom povlačenju s vlasti.

Međutim, kako vreme odmiče, i njeno mišljenje se promenilo. Tome je navodno doprinelo i to što je njen suprug princ Filip nedavno rešio da se povuče iz javnog života u 96. godini.

- Kraljica veoma poštuje instituciju monarhije i zbog toga želi da se uveri da je uradila sve što je u njenoj moći za svoju zemlju i podanike pre nego što preda vlast. Ona je takođe svesna svojih godina i želi da kada vreme bude došlo, tranzicija krune protekne besprekorno - rekao je anonimni izbor blizak Bakingemskoj palati.

Zakon iz 1938. godine

Prema Zakonu o vladavini iz 1937, monarh može da prenese vlast na naslednika u slučaju da je nesposoban da obavlja dužnost. U prilog tome da se očekuju promene na dvoru ide i činjenica da je kraljičin lični sekretar ser Kristofer Gejt iznenada podneo ostavku pre dve nedelje, a mediji spekulišu da je on samo jedan u nizu koji će napustiti dvor pre smene na tronu.

I ONI SU SE POVUKLI

- Papa Benedikt XVI zbog bolesti se 2013. povukao s čela Vatikana

- Kraljica Beatriks od Holandije abdicirala 2013. u korist sina Vilema

- Kralj Huan Karlos od Španije abdicirao 2014. u korist sina Felipea VI

- Britanski kralj Edvard VIII odrekao se trona 1936. iz ljubavi prema Volis Simpson

(Kurir)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track