POSLE POVLAČENJA ETIHADA: Er Berlin druga najveća nemačka avio kompanija objavila stečaj
Foto: profimedia-0033889027

dugovi

POSLE POVLAČENJA ETIHADA: Er Berlin druga najveća nemačka avio kompanija objavila stečaj

Planeta -

Nemačka avio-kompanija Er Berlin, druga najveća avio kompanija u zemlji, podnela je zahtev za stečaj zbog nesolventnosti pošto je glavni akcionar, Etihad ervejz, odbio dalje finansiranje.

Komapniaj je tokom poslednjih 10 godina akumulirala dug od 782 miliona evra.

Avio-kompanija i njene ćerke kompanije predale su zahtev za stečaj u lokalnom nemačkom sudu, ne tražeći zaštitu od bankrotstva, navodi se u saopštenju kompanije.

Kako navovi BBC u toku su pregovori sa najvećim rivalom kompanije Lufthanzom o preuzimanju dela flote.

Er Berlin je ušao u restrukturiranje u pokušaju da se zaustave godine gubitka, uključujući i davanje na lizing svojih letelica Lufthanzi. Etihad je Er Berlin kupio 2011. godine i uspeo je da je uz finansijsku podršku održi u poslu od tada, ali je kompanija sa sedištem u Abu Dabiju revidirala svoju evropsku investiciju pošto nije uspela da ostvari profit koji je očekivala. Etihad je poslednji put obezbedio finansiranje u vidu 250 miliona dolara u aprilu ove godine. Planovi da se Niki (lou kost podružnica Er Berlina) spoji sa nemačkom kompanijom TUI propali su u junu nakon što je Etihad iz Abu Dabija naveo da nije uspeo da postigne dogovor o formiranju zajedničkog poduhvata za operaciju. Er Berlin navodi da će nastaviti da obavlja letove. Nemačka vlada je objavila da je obezbedila 150 miliona evra kredita za premošćavanje. Kurir.rs/BBC

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Neviđena pljačka! Evo gde je završilo 7.000.000 evra građana Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track