Najnovije vesti

SLAVNI FILOZOF UPOZORAVA: Kompjuteri nam otimaju slobodu
Foto: Profimedia

DISTOPIJA

SLAVNI FILOZOF UPOZORAVA: Kompjuteri nam otimaju slobodu

Planeta

NOVI PROBLEMI Uspešno spajanje ljudskog DNK s računarima i prenos virusa dovode do ukidanja ljudskog identiteta i slobodne volje, kaže Slavoj Žižek

VAŠINGTON - Američki naučnici iskoristili su DNK da hakuju računar, čime je nastavljen trend spajanja ljudskih tela s kompjuterima, a napredak na tom polju dovešće do toga da ljudi potpuno izgube slobodu i svoj identitet.

To tvrdi slavni slovenački filozof Slavoj Žižek nakon vesti da su istraživači Univerziteta u Vašingtonu iskoristili DNK za prenos kompjuterskih virusa.

Bez autonomije

- Činjenica da je moguće hakovati kompjuter pomoću DNK znači da naš identitet, koji određuje taj DNK, nije ništa više od kompjuterske formule. Naš život i identitet svedeni su na seriju formula. Time efikasno ulazimo u postljudski svet - rekao je Slavoj Žižek za RT.

On dodaje da se nije uplašio konkretnog eksperimenta jer ima i mnogo strašnijih.

- Ono čega se plašim jeste direktna veza između našeg mozga i kompjuterske mreže, jer mi tu gubimo autonomiju. Uskoro bi kompjuteri mogli da kontrolišu naš um, a da pojedinci i dalje misle da kontrolišu svoje misli i realnost. Čak i u najgore vreme nacizma vlast nije mogla da kontroliše šta čovek misli. S direktnom vezom našeg mozga i digitalne mreže mi gubimo unutrašnju slobodu - kaže Žižek.

On dodaje da je čovečanstvo ušlo u eru tehnološke dominacije, a da se biologija kao nauka potpuno integrisala u projekat tehnološke dominacije i manipulacije.

Strašno otkriće

- Sam život je postao tehnološki proces. Da li DNK zaista određuje naš identitet? Ili smo mi samo biološki automati? Da li imamo neku duhovnu slobodu? Mislim da ako nas DNK u potpunosti određuje, onda treba da brinemo. Na svojevrstan način, tek smo otkrili da nikad nismo bili slobodni. Bili smo automatske mašine, ali nismo to znali. Naša sloboda bila je iluzija. Da li smo automati koje je moguće kontrolisati ili ima nade za našu slobodu? - pita se Žižek.

„Guglova“ tehnologija uskoro na tržištu

PAMETNA SOČIVA I KAMERE U OKU

Kompanija „Gugl“ sprema se da uskoro na tržište izbaci pametna sočiva, koja razvija od 2014. godine. Ova sočiva stavljaju se u oči, a predstavljaju svojevrsni elektronski objektiv koji beleži sve što osoba vidi, a istovremeno oku šalje pojedine podatke.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...