(VIDEO,FOTO) SENATORKA SA BURKOM ŠOKIRALA AUSTRALIJU: Srećna sam što mogu da je skinem jer joj ovde nije mesto
Foto: AP

protiv pokrivanja

(VIDEO,FOTO) SENATORKA SA BURKOM ŠOKIRALA AUSTRALIJU: Srećna sam što mogu da je skinem jer joj ovde nije mesto

Planeta -

Australijska krajnje desna senatorka Paulina Hanson nosila je u četvrtak burku u parlamentu u sklopu svoje kampanje za zabranu svih odevnih predmeta koji u potpunosti prekrivaju telo i lice a koje nosi deo muslimanki, što je odmah izazvalo osude vlade i muslimana.

Hansonova je sedela na svom mestu u parlamentu u crnoj burki dvadesetak minuta a zatim je skinula kako bi pozvala na zabranu njenog nošenja u javnosti zbog nacionalne bezbednosti.

foto: AP

"Srećna sam da mogu da je skinem jer joj nije mesto u ovom parlamentu", rekla je Hanson, koja je na čelu krajnje desne stranke "Jedna nacija".

Hanson, koja se istakla devedesetih godina svojim oštrim protivljenjem imigraciji iz Azije i tražiteljima azila, zadnjih godina vodi kampanju protiv muslimanske odeće i gradnje džamija.

foto: AP

Državni advokat Džordž Brandis prekorio je Hansonovu. "Neću se praviti da ignorišem to što ste pokušali da izvedete danas kada ste došli u parlament obučeni u burku", rekao je on a članovi Senata su počeli da mu aplaudiraju.

"Svi znamo da niste islamske vere. Upozorio bih vas i savetovao vam da budete jako, jako pažljivi jer biste mogli da povredite verska osećanja drugih Australijanaca", rekao je on.

Adel Salma, potpredsednik Islamskog veća države Viktorije, rekao je da je takvo ponašanje Hansenove jako razočaravajuće, ali da ne predstavlja iznenađenje s obzirom da se ona stalno ruga islamskoj veri.

(Kurir.rs/Net.hr)

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track