Najnovije vesti

(VIDEO) MAJKA MONSTRUMA IZ BARSELONE PROGOVORILA: Sinu je poručila samo ovo!
Foto: Printscreen/ Youtube, Foto: Printscreen YT

TERORISTA ZA KOJIM SE TRAGA

(VIDEO) MAJKA MONSTRUMA IZ BARSELONE PROGOVORILA: Sinu je poručila samo ovo!

Planeta

Majka Junesa Abujakuba, 22-godišnjeg mladića za kojim traga policija zbog mogućeg učestvovanja u napadu kombijem u Barseloni, pozvala je sina da se preda jer je bolje da bude zatvorenik nego mrtav.

Njegova majka je rekla novinarima u subotu tokom okupljanja muslimana u centru katalonskog grada Ripolla gde su javno zatražili mir usprotivivši se ubijanju.

Policija sumnja da je Junes, marokanskog porekla, jedan od 12 pripadnika džihadističke ćelije i mogući vozač belog kombija kojim su pregaženi prolaznici u Barseloni.

Pored Junesove majka stajala je žena koja je prevodila novinarima njene reči.

"Neka dođe da je vidi, neka dođe njoj, ona nije kriva ni za šta", rekla je žena.

"Neka ode u policiju, neka se preda, ona bi radije da bude u zatvoru nego da bude mrtav. Ona ne želi da ubijaju ostale, jer su osobe i jer islam ne govori o ubijanju", dodala je.

Porodice, prijatelji i poznanici mladića osumnjičenih za napade u Barseloni i Kambrilsu okupili su se na trgu ispred gradske kuće kako bi poručili da su "slomljeni od bola", da odbacuju ono što se dogodilo i kako bi minutom šutnje iskazali počast žrtvama.

Rođaka veruje da je iman manipulirao mladićima

Rođaka Junesa Abujakuba, rekla je kako je uverena da je iman Abelbaki Es Sati "manipulisao" mladićima. Njega policija takođe traži.

Pregledali su njegov stan u Ripolu, a sustanar je rekao kako je Sati u utorak napustio stan rekavši da ide u Maroko gdje ima porodicu. Od tada ga nije video ni čuo. Policija ne isključuje mogućnost da je poginuo u noći između srede i četvrtak u eksploziji u mestu Alkanar. U tamošnjoj kući su, smatra policija, mladići pripremali eksplozivni materijal i slučajno izazvali eksploziju rukujući plinskim bocama.

"Ne znamo da li su živi ili mrtvi, ne znamo gde su", rekla je žena ističući kako su mladi muslimani osumnjičeni za napad bili normalni poput ostalih.

Policija je na konferenciji za medije rekla da četiri mladća uhapšena, od kojih trojica u Ripolu, nisu imali policijski dosje povezan s terorističkim aktivnostima.

Druge dve žene koje su se predstavile kao majka i sestra jednog od mladića osumnjičenih za napad, Mohameda Hičamija ubijenog u Kambrilsu, rekle su da su svi "slomljeni od bola" i da im se "srušio svet kada su čule vest". Nisu "apsolutno ništa sumnjale", rekle su.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...