(VIDEO) SVET ŠOKIRAN NOVOM KIMOVOM RAKETOM: Nema više sigurnih mesta u SAD
Foto: Reuters

ne odustaju

(VIDEO) SVET ŠOKIRAN NOVOM KIMOVOM RAKETOM: Nema više sigurnih mesta u SAD

Planeta -

Severna Koreja je fotografijama na kojima se nazire novi dizajn rakete poslala poruku da radi na novim interkontinentalnim balistickim projektilima (ICBM), koji su moćniji od onih koje je već testirala, smatraju eksperti za oružje.

Ako bude razvijena, takva raketa bi možda mogla da dostigne bilo koje mesto na američkom kontinentu, uključujuci Vašington i Njujork, tvrde stručnjaci, prenosi Rojters.

Severnokorejski državni mediji objavili su fotografije lidera Kim Džong-una kako stoji pored dijagrama trostepene rakete nazvane Hvasong-13.

Stručnjaci za projektile, koji pažljivo proučavaju takve fotografije u potrazi za dokazima o severnokorejskim programima oružja, naglašavaju kako ne postoje indicije da je raketa u potpunosti razvijena, navodi Index.hr.

U svakom slučaju, ona nije testirana u letu pa je nemoguće izracunati njen potencijalni domet, navode oni.

Uprkos tome, trostepena raketa bila bi moćnija od dvostepene Hvasong-14 koja je dvaput testirana u julu.

Južna Koreja i američki zvaničnici smatraju da je raketa Hvasong-14 imala domet od oko 10.000 kilometara, čime je mogla da pogodi većinu delova Sjedinjenih Država, ali ne i istočnu obalu.

Bilo koji domet veći od 11.000 kilometara ugrožava Vašington i Njujork.

"Moramo pristupiti Hvasongu-13 kao ICBM-u s dometom od 12.000 kilometara koji može pogoditi bilo koju tačku u Sjedinjenim Državama", ističe Kim Dong-jup, vojni stručnjak na Institutu za Daleki istok univerziteta Kjungnam u Seulu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako je premijerkin brat zgrnuo milione evra, otkad je Ana na vlasti?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track