(VIDEO) NOVINARKA NIJE JEDINA ŽRTVA LUDOG  PRONALAZAČA: Policija otkrila još jedan slučaj raskomadane devojke pronađene u moru!
Foto: printscreen facebook

jezivo

(VIDEO) NOVINARKA NIJE JEDINA ŽRTVA LUDOG PRONALAZAČA: Policija otkrila još jedan slučaj raskomadane devojke pronađene u moru!

Planeta -

Ubistvo švedske novinarke Kim Val, čije telo bez glave, ruku i nogu je pronađeno u blizini obale na ostrvu Amager, 50 kilometara od Kopenhagena, jedno je od najbizarnijih ubistava poslednjih nekoliko godina.

Sve je počelo kada se Kim Val 10. avgusta oko 19.00 našla sa Peterom Madsenom u Refšalenu, lučkom delu Kopenhagena, gde se ukrcala na podmornicu "UC3 Nautilus". Reč je o podmornici koju je Madsen sam napravio, najveća je privatna podmornica na svetu, teška 40 tona, a novac za njenu izgradnju skupio je 2008. godine preko krovdfundinga. Madsen je ekscentrični danski pronalazač, inovator i milioner, koji iza sebe ima nekoliko značajnih naučnih projekata.

Kim Val je poslednjiput viđena živa tog dana kada se ukrcala na podmornicu, oko 20.30, kada je putnik s drugog broda koji je pored njih prolazio fotografisao Kim i Madsena dok su stajali na kontrolnom tornju podmornice. Šta se sve posle toga dogodilo verojatno se nikada neće saznati, jer je Madsen, koji je optužen za ubistvo, već dva puta potpuno promenio svoju priču.

Njen nestanak je prijavio njen dečko jer se nije vratila kući 11. avgusta u petak u 2.30 . Podmornica nije imala opremu za satelitsko praćenje, tako da su spasilački timovi satima tražili gde se podmornica uopšte nalazi. U petak oko 10.30 podmornica je prvi put primećena kod svetionika u Oresundu, između Danske i Švedske. Spasilački tim je konačno uspostavio kontakt s Madsenom, ali pola sata kasnije, oko 11.00, podmornica je potonula, a Madsen je spasen. Kim međutim nije bila na podmornici.

Madsen je policiji rekao da se na podmornici dogodila nesreća u kojoj je Kim poginula, i da je njeno telo bacio u more 50 kilometara južno od Kopenhagena. Nikakvi detalji o nesreći na podmornici nisu objavljeni. Međutim, samo spasavanje Madsena je bila bizarna scena. Kada su ga našli, Madsen se smejao od sreće jer je bio pronađen, i samo je rekao kako je Nautilus potonuo ne spominjući novinarku. Uz spasilački tim su bile i kamere lokalne televizije i oni su ga pitali zna li nešto o Kim Val.

“Imate li ikakve podatke o njenim kontaktima”, pitali su ga.

“U mom telefonu na dnu okeana”, odgovorio im je Madsen. “Dakle, ne znate njeno ime?”, nastavili su da ga ispituju. “Samo da se zove Kim. Ne proveravam novinara, oni nazovu i pitaju ‘mogu li da vas intervjuišem’, odgovorio im je Madsen.

Tri dana posle spašavanja Madsena, 14. avgusta policija u Kopenhagenu je saoštila da su posle istrage došli do zaključka da je podmornica namerno potopljena. Šta se tačno dogodilo nesretnoj Kim potpuno je nejasno, a prošlo je punih 13 dana dok nije službeno potvrđena njena smrt. I dok se istina o smrti novinarke ne zna, u međuvremenu su objavljeni jezivi detalji povezani s njenom smrću. Naime, 21. avgusta južno od Kopenhagena, biciklist je pronašao torzo, bez ruku, nogu i glave, a policija je utvrdila su svi udovi namerno odsečeni.

Dva dana kasnije policija je DNK analizom potvrdila da je reč i Kiminim ostacima, te su objavili da je njena krv pronađena i na potopljenoj podmornici. Za torzo je bio zavezan poveći komad gvožđa, a sam torzo imao brojne ubode nožem ili nekim sličnim predmetom, s ciljem da iz tela izađe sav vazduh i telo ostane na dnu okeana.

Madsenov advokat Betina Hald Engmark izjavila je da njen klijent ne priznaje krivicu. Madsen je dva puta menjao priču. Prema prvoj verziji Kim Val je 10. avgusta oko 22.30 odvezao do restorana Halvandet, koji se nalazi blizu mesta na kojem su se našli tog dana. Vlasnik restorana Bo Petersen je izjavio da je područje dobro pokriveno video kamerama, a snimke je predao policiji. Policija nije objavila što se na snimkama nalazi, ali su zato otkrili da je, nakon što su snimke pregledali i saslušanja Madsen promenio svoju priču.

Madsen je ovaj put otkrio da je njeno telo posle nesreće na podmornici bacio u more. I policija i porodica traže odgovore na mnoga pitanja, a švedska i danska policija pozvali su sve koji su ikada bili na Madsenovoj podmornici ili su putovali sa njim da im se jave i ispričaju šta su s njim doživeli.

Ovaj slučaj naterao je dansku policiju da otvore nikad rešeni slučaj japanske studentkinje Kazuko Tojonge. To je slučaj iz 1986. godine. Njeno telo takođe je pronađeno u vodama blizu Kopenhagena, mesec dana nakon što je nestala i nikada, 30 godina otkako je njeno telo pronađeno, nije otkriveno što joj se dogodilo. Naime, njeno leš pronađeno je raskomadano u vrećama na nekoliko lokacija u moru, a policija sada traži moguću vezu između dva ubistva, Kazuko Tojonge i Kim Val.

Oni koji su s njim radili opisuju ga kao osobu sa kojom je bilo teško raditi i sarađivati, a kako je ambiciozan, često je znao da plane na ostale kolege. No, isto tako Madsen je sve ove godine pokazivao znake blage poremećenosti i ludila. Pre dve godine se posvađao s volonterima koji su mu pomogali da izgradi Nautilus i poslao im poruku čudnog sadržaja.

“Nautilus je uklet. To prokletstvo sam ja i na Nautilusu nikada neće biti mira dokle god sam ja živ”, napisao je. Takođe je voleo eksperimentirati s raznim seksualnim fetišima.

Kurir.rs/express.hr

Foto printscreen youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja