(VIDEO) AMERIKANCI SU DUGO BILI UVERENI DA SU VEĆA SILA OD SOVJETA: A onda ih je udarila Prva munja!
Foto: vikipedija

istorija

(VIDEO) AMERIKANCI SU DUGO BILI UVERENI DA SU VEĆA SILA OD SOVJETA: A onda ih je udarila Prva munja!

Planeta -

Prva sovjetska nuklearna bomba poznata pod imenom "Prva munja", detonirana je na današnji dan davne 1949. godine na poligonu u Semipalatinsku u Kazahstanu.

Plutonijumska "Prva munja" napravljena je od 1946. na Institutu Kurčatov u Moskvi. Ovaj Institut je u to vreme bio poznat kao "Laboratorija broj dva", a osnovan je 1943. kako bi proizvodio atomsko oružje.

Projekat konstruisanja "Prve munje" najpre je bio pod kontrolom Ministarstva spoljnih poslova. Ipak, kasnije ga preuzima Ministarstvo unutrašnjih poslova na čelu sa Lavrentijem Berijem, posle čega je rad na bombi znatno ubrzan.

Na projektu su radili brojni stručnjaci, a između ostalog i čuveni fizičari Igor Kurčatov, Pjotr Kapica i kasniji dobitnik Nobelove nagrade za mir Andrej Saharov.

Kada je reč o tehničkim detaljima, oni su u najvećoj meri dobijeni od nemačkih naučnika i putem špijunaže američkoh "Menhetn projekta".

Uspešno testiranje atomske bombe iznenadilo ja Ameriku, koja nije očekivala da će Sovjetski Savez doći do nuklearnog oružja pre 1953. godine.

I dok su sovjeti svoju prvu nuklearnu bombu zvali "Prva munja", Amerikanci su je prozvali "Džo 1", po lideru SSSR-a Jozefu Staljinu.

Kurir.rs/Vesti-online

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track