Najnovije vesti

PREDSTAVNICA SAD U UN: Nešto ozbiljno mora da se uradi po pitanju Severne Koreja
Foto: EPA

Iščekivanje akcije

PREDSTAVNICA SAD U UN: Nešto ozbiljno mora da se uradi po pitanju Severne Koreja

Planeta

Još jednim u nizu lansiranjem Pjongjang je prekršio sve rezolucije SB UN, smatra stalna predstavnica SAD pri međunarodnoj organizaciji Niki Hejli.

„Oni su prekršili svaku rezoluciju SB UN i mislim da nešto ozbiljno mora da se uraditi“, rekla je Hejlijeva.

Ona je saopštila da će večeras biti održana vanredna sednica SB UN na kojoj će se razgovarati o merama protiv Pjongjanga.

„Rakete ne smeju da lete ni preko koje države, kao nad 130 miliona ljudi u Japanu“, naglasila je Hejlijeva.

„Što je dosta, dosta je“, rekla je Hejli, koja se nada da će Kina i Rusija nastaviti da sarađuju sa ostalim članicama Saveta bezbednosti UN kada se budu sastale kasnije danas, kako bi razgovarale o nuklearnim i raketnim programima Severne Koreje.

Južnokorejska i američka vojska su se dogovorile da preduzmu hitne mere zbog najnovijeg poteza Pjongjanga, kako bi spremile različite mogućnosti odgovora, uključujući i vojnu akciju, javili su lokalni mediji.

Agencija „Jonhap“ saopštila je ranije da je sporazum postignut tokom telefonskog razgovora između generala Džozefa Danforda, predsedavajućeg Združenih načelnika štabova SAD i njegovog južnokorejskog kolege generala Džeong Kjeong Dua.

Tokom telefonskih razgovora strane su odlučile da preduzmu mere koje bi omogućile implementaciju odlučnosti odgovora ovog moćnog saveza, uključujući i vojni odgovor na provokacije Severne Koreje.

Pjongjang je lansirao projektil koji je, prema navodima Tokija, preleteo preko severnog Japana.

(Kurir.rs/Sputnjik Srbija)

(Foto: EPA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...