(VIDEO): USPEŠAN TEST AMERIČKE SUPER BOMBE: Ovo nuklearno oružje će započeti Treći svetski rat!
Foto: Youtube screnshot/Air Sorce military

kome treba

(VIDEO): USPEŠAN TEST AMERIČKE SUPER BOMBE: Ovo nuklearno oružje će započeti Treći svetski rat!

Planeta -

Nuklearna gravitaciona bomba B61-12, opisana kao najopasnija u američkom arsenalu, testirana je od strane vazduhoplovstva SAD-a početkom avgusta.

F-15E borbeni avioni izbacili su bombe u vazduhoplovnu bazu Nellis kako bi testirali njihovu "sposobnost udara", tvrde u američkoj Nacionalnoj Nuklearni Bezbednosnoj Administraciji (NNSA).

Bombe su prvo testirane u martu, što je izazvalo talas osude od američkih i ruskih zvaničnika zbog rizika od nuklearnog rata. Drugi test dolazi usred rastućih ratnih tenzija sa Severnom Korejom, čije je najnovije lansiranje raketa nad Japanom uznemirilo međunarodnu zajednicu.

Brajan Beker, direktor antiratne koalicije ANSVER, rekao je da prvi test dokazuje da je američki predsednik Donald Tramp dao odrešene ruke vojsci.

Rekao je: "Da bi smanjio svoje kritike, u medijima i u politici, Tramp je dao svoju dozvolu generalima.

"Dakle, sada imaju vremena da testiraju sva oružja koja su želeli da testiraju, ali nisu mogli."

Vojni analitičari smatraju da ovo oružje drastično smanjuje civilne žrtve i kolateralna oštećenja zbog svoje preciznosti.

Ali Mihail Uljanov iz ruskog ministarstva spoljnih poslova veruje da će bomba otvoriti kapije za korištenje nuklearnog oružja u ratu.

"Američki vojni specijalci tvrde da će ova bomba biti etički korisnija, jer ima veću tačnost i rezultira manje katastrofalnim efektima za civile ako se koristi na velikim područjima.

"Ovo podstiče zaključak da kada se koriste, takve bombe objektivno mogu smanjiti prag upotrebe nuklearnog oružja." Kurir.rs/Daily star

Foto: Youtube screenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11. epizoda THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track