NEMAČKOJ ĆE NEDOSTAJATI MILIONI STRUČNJAKA: Negovatelji će i dalje biti traženi, ali i ova zanimanja!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

VELIKE POTREBE ZA RADNOM SNAGOM

NEMAČKOJ ĆE NEDOSTAJATI MILIONI STRUČNJAKA: Negovatelji će i dalje biti traženi, ali i ova zanimanja!

Planeta -

Nemačkoj bi do 2040. godine moglo da nedostaje čak 3,3 miliona stručnih radnika, izveštava Radio Dojče vele.

"Nedostatak stručnih radnika postaje sve veći izazov za nemačka preduzeća", izjavio je direktor konsultantske firme Prognos, Kristijan Belhof, čija je firma sa sedištem u Bazelu sprovela naučno istraživanje o toj temi.

Zaključak tog istraživanja glasi: situacija će se na srednji rok dramatično zaoštriti.

Prema toj studiji, 2030. godine Nemačkoj bi moglo da nedostaje oko tri miliona, a 2040. čak 3,3 miliona stručnih radnika.

"Stručne radne snage nedostaje na svim podrucjima, s obzirom na to da godišta u kojima je bilo mnogo dece polako odlaze u penziju", zaključak je Prognosa.

Iako se u međuvremenu ne računa s tako velikim smanjenjem broja stanovnika, broj ljudi sposobnih za rad i dalje će znatno da se smanjuje za preko 10 odsto do 2040, navodi se u studiji.

Pored toga, zbog sve jače međunarodne konkurencije, promena navika i principa kupovine osnovnih proizvoda i digitalizacije na gotovo svim područjima ekonomije, neke profesije će izgubiti na značaju.

Naučnici firme Prognos predviđaju da će brojna zanimanja iz sektora kontrole i obezbeđenja u budućnosti polako iščezavati. I vozači kamiona i zaposleni na pakovanju paketa moraju da računaju da će njihov posao ubuduće da obavljaju roboti i automati.

foto: Profimedia

Isto važi i za knjigovođe, zaposlene u kreditnim institucijama i posrednike u prodaji nekretnina - ta zanimanja će dugoročno da zamene elektronski sistemi.

Ali, zato će već 2020, a još više 2030, nedostajati menadžeri, naučnici, inženjeri, lekari, medicinsko osoblje i negovatelji, a donekle i oni koji bi radili u kreativnim zanimanjima i novinarstvu, prenosi Dojče vele.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko je naručio likvidaciju vođe rakovičkog klana?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track