(VIDEO) POČEO HAOS U TEKSASU: Dve eksplozije u hemijskom postrojenju, ima povređenih
Foto: Tviter/Janelle Blundau

kataklizma

(VIDEO) POČEO HAOS U TEKSASU: Dve eksplozije u hemijskom postrojenju, ima povređenih

Planeta -

U hemijskom postrojenju "Arkema" u Krozbiju u Teksasu odjeknule su dve eksplozije. Stručnjaci upozorili ranije da će se to desiti.

U poplavom pogođenom hemijsko postrojenje u Teksasu , dogodile si se dve eksplozije, izveštavaju lokani mediji.

Prema osnovnim informacijama, ima povređenih koji su hitno prebačeni u bolnicu.

Kako je rekao direktor tog postrojenja Ričard Rou, ne postoji način da se spreči eksplozija ili požar zbog velike količine vode.

Rashladni sistem, koji proizvodi organske perokside za industriju plastike i gume je propao zbog katastrofalnih poplava koje su usledile nakon što je Teksasom protutnjao uragan "Harvi".

Svi stanovnici u rasponu oko dva i po kilometara od Arkeme evakuisani su u utorak iz mere predostrožnosti, saopštili su lokalni zvaničnici. Fabrika je ostala poplaveljena i bez struje je od nedelje, saopštila je kompanija.

To postrojenje proizvodi hemikalije koje se moraju čuvati na niskim temperaturama, objašnjava kompanija. Zbog poplava, skladišta postrojenja su ostala bez snabdevanja strujom, a generatori su se pokvarili.

"Rastuće temperature u skladištima mogle bi da dovedu do hemijske reakcije koja bi izazvala požar ili eksploziju“, upozorava "Arkema".

Kompanija je povukla i 11 zaposlenih koji su ostali da prenose hemikalije iz skladišta do rashladnih kontejnera, istakavši da situacija „postaje ozbiljna“.

Takođe je navela da sada daljinskim putem prati temperature u kontejnerima i da radi sa Ministarstvom unutrašnje bezbednosti i državnim zvaničnicima na postavljanju obližnjeg komandnog punkta.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track