SIVI ČOVEK - JEZIVA MISTERIJA KOJA UTERUJE STRAH U KOSTI: Bio sam sam, a neko mi je disao za vrat ledenim dahom!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

JOŠ NERAZJAŠNJENO

SIVI ČOVEK - JEZIVA MISTERIJA KOJA UTERUJE STRAH U KOSTI: Bio sam sam, a neko mi je disao za vrat ledenim dahom!

Planeta -

Veliki sivi čovek ili na škotskom - Am Fear Liath Mòr, ime je koje su ljudi nadenuli "biću" koje proganja ljude kao zli duh, a nalazi se na obroncima Ben Makduia, najvišeg vrha škotskih planina Kairngorms.

Sivi čovek je ušao u škotsku legendu, na sličan način kao Jeti ili Big fut, 1889. kad ga je video profesor Norman Kolie.

"Bio sam sam, a čuo sam nešto drugo osim svojih koraka. Na svakih nekoliko mojih koraka čuo sam zvuk škripanja kao da neko hoda za mnom, ali me i prolazi kao da mu je korak tri do četiri puta duži od mog. Video sam samo sivu senku nečeg što je izgledalo kao čovek, ali to nije bio", rekao je Kolie tada, ali su detalji tog jezivog susreta postali poznati javnosti tek 25 godina posle jezivog susreta.

Njegova priča dospela je u novine, a tada se javila nekolicina ohrabrenih planinara i biologa koji su doživeli sličnu stvar, ali su sami sebe tešili kako su sve izmislili, smatrajući kako je reč tek o nekoj vrsti priviđenja.

"Kairngorms ima neobičnu moć izazivanja osećaja jeze, a potiče li ta moć iz nečeg nadprirodnog ili s ovog sveta, to niko ne može sa sigurnošću da tvrdi", rekao je Norman G. Forbs koji se onuda penjao jednog letnjeg dana, kad su obronci bili još prekriveni maglom.

Neki planinari su prijavili slična iskustva, opisujući nekontrolisane osećaje straha i panike, dok su neki videli veliku sivu figuru iza njih, a neki pak čuli neobične zvukove.

Na primer, planinar Hug D. Velš je 1904. iza sebe čuo korake i imao "neopisivu jezu koja mu je prolazila kroz kičmu, kao da mu neko diše za vrat ledenim dahom", dok je 1945. pisac i planinar Peter Denšam čuo "neopisiv šum i istinski strah", a penjač Ričard Frer je pisao o "osećaju prisutnosti, krajnje apstraktnom, ali intenzivno stvarnom".

Kurir.rs/ Express.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Duh ubijenog dečaka pojavio se na mestu ubistva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track