ZA ČAŠICU VIŠE: Jedna država je uspela da pretekne i Ruse, kriv im je pesimizam!
Foto: Profimedia

crna statistika

ZA ČAŠICU VIŠE: Jedna država je uspela da pretekne i Ruse, kriv im je pesimizam!

Planeta -

S godišnjom konzumacijom od 18,2 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, Litvanci su nadmašili čak i Ruse i Beloruse, pokazali su podaci Svetske zdravstvene organizacije (WHO).

"Za to je uglavnom kriv litvanski pesimizam. Život ovde nije toliko loš, ali takav nam je karakter, tugu utapamo u alkoholu", rekao je jedan psiholog. Vlada, opterećena visokom društvenom cenom alkoholizma, pokušava tome da stane na kraj zabranom reklamiranja alkoholnih pića i visokim porezima i trošarinama.

Borba protiv alkoholizma jedno je od ključnih predizbornih obećanja koje je seljačko-zelenu koaliciju prošle godine na opšte iznenađenje svih dovelo na vlast. Još 1998. vlada je usvojila strategiju kojom je nameravala da smanji konzumaciju alkohola za 25 odsto, ali je konzumacija u stvarnosti do danas porasla za 130 odsto. Nedavno je usvojen zakon kojim se prag za legalnu konzumaciju alkohola podiže s 18 na 20 godina. Da li će ta mera uroditi plodom, ostaje da se vidi. U Litvaniji su 2015. godine 732 osobe umrle od opijanja, većinom muškarci, a pijani vozači su ubili 76 ljudi na ulici. To su zapanjujući podaci za zemlju od samo 2.8 miliona stanovnika.

Mnogi tvrde da su osim zakonskih restrikcija za ublažavanje problema alkoholizma neophodni i drugi oblici pomoći. Medicinska pomoć za zavisnike od alkohola u Litvaniji je i dalje retka, neophodni lekovi nisu na listi onih koje finansira država, a u celoj državi postoji samo pet centara za rehabilitaciju zavisnika.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track