PUTIN O ODNOSIMA RUSIJE I SAD: Možemo da proteramo još američkih diplomata, ali nećemo!
Foto: Reuters, Foto: FOTO REUTER

DIPLOMATSKI SUKOB

PUTIN O ODNOSIMA RUSIJE I SAD: Možemo da proteramo još američkih diplomata, ali nećemo!

Planeta -

Rusija zadržava pravo da dalje smanji broj američkog diplomatskog osoblja u Moskvi i protera iz zemlje još do 155 njih, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin, ali i dodao da to Moskva neće uraditi u ovom trenutku.

Reagujući na ono što je nazvao "vašingtonskim dosadnim aktima bez presedana" prema ruskom diplomatskim objektima u Sjedinjenim Američkim Državama, Putin je rekao da će naložiti Ministarstvu spoljnih poslova da se protiv američkih vlasti podnese tužba zbog kršenja ruskih vlasničkih prava.

Moskva je ranije naredila SAD da do 1. septembra smanji broj diplomatrskog osoblja na 455 ljudi, što je isti broj koji Rusija ima u SAD.

Kako je dodao, taj broj od 455 diplomatskog osoblja podrazumeva 155 osoba zaposlenih u ruskoj diplomatskoj misiji pri UN u Njujorku, što znači da njegova zemlja može dodatno da smanji broj američkih diplomata na 300.

"To je 455 minus 155", matematički se izrazio Putin.

Putin je američki establišment optužio za odsustvo političke kulture u vezi sa situacijom sa ruskim diplomatskim predstavništvima u SAD, prenosi Sputnjik i dodaje da će se Rusija žaliti sudu u vezi sa oduzimanjem njenog prava da raspolaže svojom imovinom u SAD.

On je dodao da će Moskva i Vašington uspeti da nađu kompromis u rešenju bilateralnih i međunarodnih problema, kako o tome govori predsednik SAD Donald Tramp.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track