Morsi se uselio u Mubarakov kabinet
Foto: REUTERS

Egipat

Morsi se uselio u Mubarakov kabinet

Planeta -
Novi predsednik Egipta počeo konsultacije o formiranju svog kabineta i vlade

KAIRO - Dan posle izborne pobede u drugom krugu predsedničkih izbora, novi predsednik Egipta Mohamed Morsi započeo je konsultacije o formiranju svog kabineta i nove vlade.

Morsi (60) se danas uselio u predsednički kabinet iz koga je zemljom godinama vladao svrgnuti lider Hosni Mubarak.

Njegova pobeda je pozdravljena u egipatskoj javnosti kao dolazak "prvog civilnog predsednika," ali vojska će, kako se očekuje, još neko vreme nastaviti da obavlja funkciju prelazne vlade jer će za formiranje nove biti potrebno vreme.

U prvom obraćanju naciji posle saopštenih rezultata, Morsi je poručio da se zalaže za jedinstvo zemlje, a da svetu šalje poruku mira.

Prioritet je da se formira vlada nacionalnog jedinstva i široko zastupljen predsednički kabinet, naveo je on.Novi predsednik Egipta je danas izjavio i da želi da pronađe načine za jačanje odnosa sa Iranom kako bi u regionu bio stvoren "strateški balans".

"To će stvoriti ravnotežu u pritisku u regionu i to je deo mog programa", rekao je Morsi u intervjuu iranskoj novinskoj agenciji Fars.

Prema zvaničnim podacima Morsi je u drugom krugu predsedničkih izbora osvojio 51,7, a njegov protivkandidat i poslednji premijer svrgnutog režima Mubaraka, Ahmed Šafik 48,3 odsto glasova.

Morsi, novi i prvi islamistički predsednik Egipta, sudeći prema podacima iz njegove biografije, za mnoge predstavlja enigmu, ocenjuju mediji.

Proveo je izvesno vreme u zatvoru tokom Mubarakovog režima, ali ne toliko dugo kao mnogi drugi islamisti; ima dobro obrazovanje, ali je poreklom sa sela i u politički život ušao je iz nekada zabranjenog pokreta

Muslimanska braća kao nepoznat, ali "lojalan vojnik", navodi američka agencija.Inženjer, školovan u SAD, na univerzitetu Južna Kalifornija, napravio je nekoliko neverovatnih preokreta tokom 16-mesečne tranzicije ka demokratiji u Egiptu. Uprkos obrazovanju, on ponekad teško komunicira u javnosti ili sa sekularnom elitom, preneo je AP.

Svetski zvaničnici su pozdravili izbor kandidata Muslimanske braće za predsednika Egipta, a međunarodna i egipatska javnost Morsija poziva da bude predsednik "svih Egipćana." Generalni sekretar UN Ban Ki-mun je pohvalio egipatske građane zbog mirne atmosfere u kojoj su protekli prvi demokratski predsednički izbori u istoriji te zemlje.

Obama je poručio da će SAD nastaviti da pružaju pomoć tranziciju Egipta ka demokratiji i da će stajati uz egipatski narod u ispunjavanju obećanja iz perioda revolucije.

Predsednik EP Martin Šulc upozorio je da se zemlja nalazi na novoj prekretnici.Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je nadu da će imati konstruktivnu saradnju sa novim vlastima u

Egiptu u cilju jačanja rusko-egipatskih odnosa i obezbeđenja mira i stabilnosti na Bliskom istoku.Morsiju je čestitao i predsednik Francuske Fransoa Oland i saopštio da je "veoma važno da se tranzicija započeta u februaru 2011. nastavi, u skladu sa datim obećanjima, kako bi u Egiptu bio uspostavljen demokratski i pluralistički politički sistem".

Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg uputio je, preko Tvitera, novom egipatskom predsedniku poruku da poštuje prava svojih građana i sprovede demokratske i ekonomske reforme u zemlji.

Pobedu Morsija pozdravile su i zemlje Bliskog istoka - Izrael, je saopštio da "poštuje demokratski proces u Egiptu, kao i njegov ishod" izrazivši očekivanje u nastavak saradnje sa egipatskim vlastima, a Morsijevu pobedu proslavili su Palestinci u pojasu Gaze.

Čestitkama se pridružio i Iran, doduše bez pominjanja eventualnog ponovnog uspostavljanja diplomatskih odnosa, prekinutih pre tri decenije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track