O OVOJ ZEMLJI SANJAJU MNOGI SA BALKANA: A evo kako da se zaposlite i postanete građanin Kanade
Foto: Reuters

čini se da nije teško

O OVOJ ZEMLJI SANJAJU MNOGI SA BALKANA: A evo kako da se zaposlite i postanete građanin Kanade

Planeta -

Što se tiče postupka za dobijanje radne dozvole on počinje inicijativom poslodavca iz Kanade koji osigurava formalnu ponudu za posao, overenu od strane kanadske Berze rada. Na osnovu prijave koju je podneo poslodavac, berza ispituje osnovanost zahteva i mogućnost zapošljavanja domaćih radnika (kanadskih državljana i stalnih stanovnika) za traženi posao.

Ta provera, odnosno istraživanje tržišta radne snage u Kanadi, traje nekoliko nedelja. U slučaju, da poslodavac ispunjava uslove za zapošljavanje stranog radnika, imigrant dobija potvrdu za rad u Kanadi od berze. S tom potvrdom i ličnim dokumentima radnik konkuriše za radni vizu (preko 90 odsto ljudi koji je traže i dobiju). Nakon tri godine stalnog boravka u Kanadi - stiče se pravo aplikacije za državljanstvo.

Pritom se polaže ispit o poznavanju zemlje, koji je poprilično jednostavan. Kanada je standardno u samom vrhu zemalja čiji stanovnici imaju najviši životni standard, zahvaljujući beneficijama kao što je besplatno zdravstvo, prijateljski raspoloženi stanovnici, stabilnost... Ako ste jedan od onih kojima je Kanada san, otkrijte savete Biznis insajdera za sticanje kanadskog državljanstva kroz korake:

1. Morate imati barem 18 godina - a maloletnici mogu doći do državljanstva jedino ako njihovi roditelji ili hranitelji tamo imaju dozvolu za stalan boravak.

2. Morate imati veštine koje traže i dobijate brzinski ulazak - Kanada ima ubrzane sisteme za imigraciju "ekspres entri". Svi kandidati koji uđu u ovaj program moraju da ostvare konkretne rezultate za određene poslove, što će ih rangirati u odnosu na ostale kandidate. Oni koji su na vrhu liste biće pozvani za stalni boravak.

3. Potrebna vam je stalna adresa - postoji nekoliko načina da postanete građanin Kanade. Možete se prijaviti u pokrajini po svom izboru, dobiti pomoć jednog člana porodice koja živi u Kanadi ili boraviti u Kvebeku koji ima posebne zahteve za migraciju. Stalni stanovnici imaju pravo na zdravstveno osiguranje, radnu dozvolu, studije i putovanja širom zemlje, ali ne mogu da glasaju, vode neku kancelariju i rade državne poslove.

4. Šest godina na istoj adresi - to je uslov za status kanadskog državljanina, jer lestvica za to nije ista kao za status stalnog boravka u toj zemlji.

5. Redovno predavanje poreskog obrasca vaša je najvažnija dužnost - tačnije, četiri godine od šest morate to učiniti kako bi kanadske vlasti stekle utisak o legalnosti vašeg posla.

6. Naučite jedan od dva službena jezika - bilo da odaberete engleski ili francuski. Ne morate biti savršen govornik, ali je potrebno osnovno znanje koje se potom testira prilikom sticanja državljanstva.

(Kurir.rs/Express.hr/Martina Japec Martinko)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: "Beograd na vodi" na ledu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track