ELITA U AZERBEJDŽANU KUPOVALA ĆUTANJE: Milijardama plaćali političare po Evropi
Foto: Reuters

Tajni fond

ELITA U AZERBEJDŽANU KUPOVALA ĆUTANJE: Milijardama plaćali političare po Evropi

Planeta -

Predsednik Ilham Alijev i saradnici koristili su tajne fondove za podršku iz inostranstva

LONDON - Vladajuća elita Azerbejdžana koristila je tajni fond od 2,8 milijardi dolara za plaćanje evropskim političarima, tvrdi se u istraživanju nekoliko medija koje je objavljeno na sajtu Projekta izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP).

Novac iz tajnog fonda od 2012. do 2014. korišćen je za plaćanje evropskim političarima kako bi imali pozitivan stav prema vladi Azerbejdžana. Novac je takođe išao lobistima, novinarima, političarima i biznismenima. Tim novcem je plaćeno i pozitivno glasanje Saveta Evrope o izveštaju vezanom za narušavanje ljudskih prava iz 2013.

Poreklo novca nije u potpunosti utvrđeno, ali postoje određeni dokazi koji ukazuju na vezu novca s porodicom predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Kako pišu mediji, veliki deo tokova novca i dalje je nepoznat, ali podaci otkrivaju da su milioni dolara završili na računima kompanija i pojedinaca širom sveta, među kojima su i fudbalski klubovi, agencije za putovanja i bolnice. Ipak, navodi se da mnogi među njima nisu bili svesni porekla novca i da ne mogu biti optuženi, ali da njihova umešanost otkriva način na koji je novac iz tajnog fonda korišćen.

Polovina od 2,8 milijardi stigla je iz Međunarodne banke Azerbejdžana, ofšor kompanija, ministarstava... Novac je prebacivan u četiri ofšor britanske kompanije, a odatle trošen širom sveta - u Nemačkoj, Britaniji, Francuskoj, Turskoj, Iranu i Kazahstanu, a najveća banka Danske rukovala je plaćanjem preko niza malih kancelarija u Estoniji.

Kurir / E.K.

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track