(VIDEO) JEZIVA SUDBINA DECE KRSTAŠA: Hiljade ih je sa krstom u rukama krenulo u rat za Svetu zemlju... niko se nije vratio
Foto: Wikipedia Commons

Deca ratnici

(VIDEO) JEZIVA SUDBINA DECE KRSTAŠA: Hiljade ih je sa krstom u rukama krenulo u rat za Svetu zemlju... niko se nije vratio

Planeta -

Godine 1212. na hiljade nenaoružane dece krenulo je iz severne Francuske i zapadne Nemačke da bi oduzeli Jerusalim muslimanima.

Tokom 11. i 13. veka, hrišćani su obavili sedam krstaških pohoda, ali je dečji svakako bio najbizraniji od svih. Iako nikad nije službeno odobren, sam pohod bio je potpuna katastrofa. Niko od dece zapravo nije ni stigao do Svete zemlje. Prema izvoru iz 13. veka, Chronica regia Coloniensis (Kraljevska kronika Kolna), Dečji krstaški rat započeo je oko Uskrsa ili 1212. godine:

"Hiljade dečaka, uzrasta od šest godina, pa do pune zrelosti, napustilo je plugove, ovce na ispaši i sve ostalo što su radili. Učinili su to uprkos željama svojih roditelja, rođaka i prijatelja, koji su pokušali da ih odvrate od namere. Odjednom su jedan za drugim trčali da uzmu krst i tako, u grupama od 20, ili 50, ili 100, uzeli su zastave i počeli svoj put prema Jerusalimu."

Deca su tvrdila da je u pitanju božja volja koja ih je navela da krenu u taj rat.

Prema drugim istorijskim izvorima izvesni dečak počeo je da propoveda tvrdeći da ga je u snu posetio Isus i naložio mu da predvodi krstaški pohod.

Moderna istraživanja

Prema novijim istraživanjima čini se da su se dogodila dva pokreta tokom 1212. godine: u Francuskoj i u Nemačkoj. Sličnosti dva spomenuta događaja podstakla su kasnije hroničare da ih spoje u jedinstvenu priču. U prvom događaju, Nikolas, nemački pastir, predvodio je u rano proleće jednu grupu kroz Alpe u Italiju. Oko 7.000 ljudi pristiglo je u Đenovu kasno u avgustu, ali su se njihovi planovi izjalovili kada se voda mora nije razdvojila kako im je bilo obećano i družina se raspala. Neki su se vratili kući, neki su možda otišli u Rim, a ostali su verovatno otputovali niz Ronu u Marsej gdje su bili prodavani u roblje. Malo ih se vratilo kućama, a ni jedan nije stigao do Svete Zemlje.

Drugi pokret predvodio je "dečak pastir" pod imenom Stefan de Kloj, nedaleko od sela Šatodin, koji je u junu tvrdio da je u snu dobio pismo od Isusa za francuskog kralja. Privukavši masu od preko 30.000 sledbenika, zaputio se u Sen-Deni gde je viđen kako navodno izvodi čuda.

Nizom navodnih proročanstava i čuda pridobili su značajno mnoštvo sledbenika, uključujući možda čak i 20.000 dece. Poveli su svoje sledbenike na jug prema Sredozemnom moru, gde su, smatra se, verovali da će se more ostvoriti kada stignu, da bi on i njegovi sledbenici mogli da nastave pohod prema Jerusalimu.

More je ćutalo. Dva trgovca ponudila su prevoz za onoliko dece koliko je moglo da stane na sedam brodova. Deca su tada bila ili odvezena u Tunis i prodana u roblje, ili su poginula u brodolomu. Prema nekim izveštajima, deca nikada nisu ni došla do mora, neki tvrde da su umrli ranije ili odustali od pohoda zbog gladi i iscrpljenosti.

(Kurir.rs/Express.hr)

(Foto: Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track