RUSI LIKVIDIRALI DŽIHADISTIČKOG MINISTRA RATA: U vazdušnom napadu ubijeno više od 40 pripadnika ID
Foto: EPA, Foto: EPA

DOLIJAO LIDER TERORISTA

RUSI LIKVIDIRALI DŽIHADISTIČKOG MINISTRA RATA: U vazdušnom napadu ubijeno više od 40 pripadnika ID

Planeta -

Tokom napada ruske avijacije na komandni centar terorista u Dejr el Zoru likvidiran je "ministar rata" ID Gulmurod Halimov, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Gulmurod Halimov i još tri uticajna komandira likvidirana su za vreme sastanka u komandnom centru terorista. Među njima je bio i terorista pod imenom Abu Muhamed el Šimali koji je bio odgovoran za finansije i prebacivanje vrbovanih boraca u kampove za obuku ID. Ministarstvo odbrane je navelo da ga jedna broj evropskih specijalnih službi smatra odgovornim za organizaciju terorističkih napada u Parizu u novembru 2015. godine.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su likvidirale 40 militanata i komunikacioni čvor.

"Nakon potvrde dobijenih informacija sa aviobaze Hmejmim su poslata dva aviona Su-34 i Su-35 koji su naneli precizni udar", saopštili su u Ministarstvu odbrane.

Halimov je započeo karijeru još u sovjetskim specijalnim snagama. Kasnije je postao komandant tažikistanskih specijalnih snaga, služio u predsedničkoj gardi, od 2003. godine do 2008. godine tri puta prolazio specijalnu obuku na američkoj vojnoj bazi „Blekvoter". Početkom maja 2015. godine Halimov je napustio službu. Nekoliko meseci kasnije na internetu su se pojavili snimci na kojima je Halimov saopštio da se pridružio ID.

Tadžikistanske vlasti su za Halimovim objavile Interpolovu poternicu, dok je Stejt department raspisao nagradu od 3 miliona dolara za informacije o njegovom prebivalištu, nazvavši ga jednim od najznačajnijih lidera ID.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track