Najnovije vesti

ŠOKANTAN POTEZ HOLANDSKIH VOJNIKA: Odbili da spasu ljude od Irme zato što nisu Amerikanci
Foto: Reuters

da ne poveruješ!

ŠOKANTAN POTEZ HOLANDSKIH VOJNIKA: Odbili da spasu ljude od Irme zato što nisu Amerikanci

Planeta

Britanske turiste koji su se našli u nevolji na karipskom ostrvu Sveti Martin koje je pogodio uragan Irma, holandski vojnici su odbili da prime u poslednji američki avion pre nego što se uragan Hose spusti na to područje, piše londonski "Telegraf".

 

Dok je uragan Irma pustošio ostrvo ostavljajući iza sebe prizore apokaliptičnog uništenja, dva britanska para su osetila olakšanje kada su ugledali holandske vojnike u džipovima kako pristižu u pomoć turistima koji su ostali u ruševinama hotela.

Međutim, njihovo olakšanje se pretvorilo u preneraženost kada su vojnici odbili da ih prime - iako je u njihovim vozilima bilo praznih mesta - i to samo zato što nisu državljani SAD, navodi britanski dnevnik.

Konvoj džipova holandske vojske stigao je u subotu do uništenog hotela, u kojem su i Britanci odseli, da spasu stotine ljudi i ukrcaju ih na avion pre nego što uragan Hose pogodi ostrvo.

 

"Bilo je slobodnih mesta u džipovima, ali je njima rečeno da ne mogu da uđu jer nisu američki državljani, a da sa britanskom vladom ne postoji aranžman", objašnjava "Telegrafu" brat Britanke koja se našla u nezavidnoj situaciji.

 

Bankarska službenica Liz Džekson (33) i njen partner Kreg Gest (34) iz Barnslija, koji su se na holandskom delu ostrva, gde su otputovali na "odmor iz snova", našli u nevolji zajedno sa parom iz Notingema, kažu da se sada osećaju napuštenim, ne samo od strane Amerikanaca, već i sopstvene vlade.

Kada je Irma u sredu pogodila ostrvo i razorila njihov hotel, luksuzni "Rojal palm bič" u zalivu Simpson, odnoseći vrata i prozore njihovog apartmana s pogledom na more, dva britanska para su do subote ostala sa samo jednom flašom vode, bez hrane i struje, pri čemu su pljačkaši naoružani mačetama harali unaokolo pustošeći kuće i hotele.

 

Nakon što je konvoj holandskih vojnih džipova otišao bez njih, par se uputio ka oštećenom aerodrom u nadi da će ipak nekako uspeti da se ukrcaju u vojni avion i napuste ostrvo, ali su tamo još jednom dobili odgovor zvaničnika da se ne mogu naći među evakuisanima.

 

"Imamo samo letove za Amerikance. Oni odlučuju koga će prihvatiti.

Možemo da šaljemo samo američke državljane u ovom trenutku", rekao im je holandski zvaničnik, koga su tom prilikom snimili.

Avion je poleteo u subotu uveče, a oni su ostali na aerodromu ne usuđujući se da izađu na opasne ulice niti da uđu u ono što je ostalo od njihovog hotela.

 

Nisu sami - sa njima je još jedan britanski par, ali i porodica sa Antigve, čija petogodišnja ćerka nije mogla da se ukrca u avion jer nije imala američko državljanstvo kao njeni roditelji.

Forin ofis navodi da beznadežno pokušava da uspostavi kontakt sa dva britanska para, ali neimenovani izvor kaže da se ne očekuje da će pomoć Britanije na Sveti Martin stići pre ponedeljka, a za to vreme će drugi uragan, pod nazivom Hose, pogoditi istu oblast.

 

 

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto Reuters

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...