NEMCI OTKRILI ŠOKANTNE PODATKE: Džihadisti ID imaju čak 11.000 praznih pasoša, u Evropu mogu neprimećeno
Foto: AP 12 Sept 2015

katastrofa u najavi

NEMCI OTKRILI ŠOKANTNE PODATKE: Džihadisti ID imaju čak 11.000 praznih pasoša, u Evropu mogu neprimećeno

Planeta -

Vlasti u Nemačkoj sumnjaju da ekstremisti Islamske države poseduju oko 11.100 praznih sirijskih pasoša u koje mogu biti upisani lični podaci bilo koje osobe, izvestio je danas nedeljnik "Bild am Zontag".

Nemački nedeljnik je citirao poverljiva dokumenata iz policije i Ministarstva unutrašnjih poslova, navodeći da su istražitelji sastavili listu serijskih brojeva "blanko" pasoša kao i vlasti koje su te pasoše izdale, prenosi AFP.

Kako navodi agencija, ukradeni pasoši su originalni dokumenti o identitetu koji još nisu popunjeni sa detaljima pojedinaca, što ih čini vrednim alatom za falsifikatore.

Ukupno, nemačke bezbednosne službe znaju za otprilike 18.000 blanko sirijskih pasoša koji su ukradeni iz sirijske vlade, uključujući i hiljade onih koje poseduju i druge grupe pored ID.

"Događaji u situaciji sa izbeglicama su pokazali da terorističke organizacije koriste priliku da infiltriraju potencijalne napadače ili pristalice u Evropu i Nemačku neprimećeno", rekla je portparolka kabineta federalne kriminalističke policije za nemački nedeljnik.

Kako se navodi, otkriveno je da su ekstremisti koji su predvodili bombaške i napade pištoljima u Parizu u novembru 2016, kada su usmrtili 130 osoba, koristili lažne sirijske pasoše.

Ipak, "lažni ili izmenjeni pasoši većinski se koriste za ilegalan ulaz (u državu) bez daljih motiva kao što je izvođenje terorističkog napada", dodala je portparolka.

Prema dokumentima kojima je nemački "Zontag" imao pristup, oko 8.625 pasoša koji su bili pod proverom nemačkih organa za migracije 2016, ispostavilo se kao lažno. Međutim, u dokumentima nije pisalo koliko je među njima bilo pasoša koji su bili u rukama ekstremista ID.

(Kurir.rs/Tanjug)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ko je Petar Vujičić, čovek zbog kojeg je likvidiran Arkan?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track