MILOŠ ZEMAN: Ukinite sankcije Rusiji, već su postale komične
Foto: Reuters

Smeje se merama zapada

MILOŠ ZEMAN: Ukinite sankcije Rusiji, već su postale komične

Planeta -

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas u Pragu da su ekonomske sankcije uvedene Rusiji zbog aneksije Krima postale komične kada se EU pobunila protiv američkih sankcija Rusiji i predložio je da se ukinu, jer nikakve sankcije nigde nisu ništa uspele da reše.

"Rasprava o sankcijama za mene je već komična. EU je produžila sankcije protiv Rusije. I neka je. Odjednom, SAD uvode sankcije protiv Rusije i šta se dešava? EU protestuje protiv američkih sankcija Rusiji zato što bi to ugrozilo neke poslove u energetici, recimo (gasovod) Severni tok. To mi izgleda komično", kazao je danas Zeman na konferenciji za novinare sa predsednikom Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom.

Zeman je naglasio da rešenje vidi u ukidanju sankcija Rusiji a kao ilustraciju koliko sankcije nisu nikad rešile nijedan problem naveo je ponovo primer američkih sankcija protiv Kube.

"Primenjivali su sankcije na Kubu 50 godina. I bile se vrlo uspešne, jedino što je Fidel Kastro sve to vreme ostao predsednik Kube. Mislim da upravo primer Kube pokazuje koliko su sankcije neefikasne i prema maloj zemlji a kamoli prema velesili", rekao je češki predsednik.

Nemački predsednik je, međutim, upozorio da EU nije Rusiji uvela sankcije zarad sankcija samih, nego zbog aneksije Krima.

"Niko ne priča da mi hoćemo u načelu sankcije kao takve. Uvek sam govorio da sankcije nisu zarad sankcija, nego su u vezi sa ankesijom Krima. Kao šef diplomatije angažovao sam se da pomognemo da rešavamo sukob u Ukrajini. Nadam se da će kolegama u normandijskom formatu poći za rukom da to reše jer bi to vodilo ukidanju sankcija. Ali potrebno je napraviti korake koji bi vodili rešenju krize u Ukrajini", kazao je Štajnmajer koji danas, prvi put u svojstvu predsednika Nemačke, boravi u Pragu.

(Kurir.rs/Beta)

(Foto: Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track