KATALONSKO BURE BARUTA: Policiji naloženo da zapleni glasačke kutije i listiće
Foto: Profimedia

referendum ili sukob?

KATALONSKO BURE BARUTA: Policiji naloženo da zapleni glasačke kutije i listiće

Planeta -

Tužilaštvo u Kataloniji naložilo je danas policiji da zapleni glasačke kutije, listiće i sve drugo što bi se moglo upotrebiti na referendumu o nezavisnosti te bogate španske pokrajine koji je za 1. oktobar raspisala regionalna separatistička izvršna vlast, a koji Madrid zabranjuje.

Načelnici civilne garde i nacionalnih policijskih snaga, kao i regionalnih trupa Mosos d'Eskadra koje kontroliše katalonska vlada, pozvani su danas u kancelariju tužilaštva u Barseloni, prenosi AFP.

Tužilaštvo im je naložilo da preduzmu akcije protiv vlasti, javnih službenika i pojedinaca "kako bi se izbegli prestupi", saopštilo je tužilaštvo posle sastanka.

Prema španskom zakonu, tužioci imaju ovlašćenje da daju instrukcije sudskoj policiji u istragama o prestupima, kao i sudije.

"Policijski zvaničnici će direktno usvojiti mere koje su potrebne da bi zaplenili resurse namenjene pripremanju ili održavanju nezakonitog referenduma", navodi se u saopštenju.

Policiji je posebno naređeno da oduzmu predmete kao što su "glasačke kutije, glasački listići, propagandni flajeri, priručnici sa instrukcijama za sprovođenje referenduma...".

Nalog dat policijskim snagama stavlja trupe Mosos d'Eskadra u posebno neugodan položaj jer, s jedne strane, po zakonu moraju da slede naloge tužilaca, ali su istovremeno direktno zavisne od regionalne vlade protiv koje sada moraju da deluju, zaključuje francuska agencija.

(Kurir.rs/Tanjug)

(Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track