TRAMP ZAPRETIO SEVERNOJ KOREJI: Nove sankcije SB su ništa u odnosu na ono što će morati da se desi
Foto: Reuters

zaoštravanje situacije

TRAMP ZAPRETIO SEVERNOJ KOREJI: Nove sankcije SB su ništa u odnosu na ono što će morati da se desi

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da su nove sankcije koje je protiv Severne Koreje odobrio Savet bezbednosti UN samo "mali korak", koji nije "ništa u poređenju sa onim što će naposletku morati da se desi".

"Mi smatramo da je to samo još jedan veoma mali korak, ništa naročito", kazao je Tramp novinarima komentarišući sankcije koje su juče usvojene, prenosi Rojters.

"Ne znam da li to ima nekog uticaja, ali sigurno je lepo kada je glasalo 15 članica za to. Te sankcije, međutim, nisu ništa u poređenju sa onim što će na kraju krajeva morati da se desi", kazao je Tramp.

Kim Džong-un sa svojim generalima, foto: Reuters

Evropska unija (EU) će primeniti nove sankcije UN protiv Severne Koreje, uvedene zbog njene nove nuklearne probe, a planira i dodatne sankcije, izjavila je danas visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogereni.

"Mi ćemo sprovesti sankcije UN kao što smo to ranije radili", rekla je Mogerni na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu i dodala da će EU delovati tako kako bi osigurala da svi njeni medjunarodni partneri učine isto u cilju maksimalnog efekta tih mera.

EU sprovodi sankcije UN, a i sopstvene koje je uvela protiv Severne Koreji. Mogerini je rekla da će EU razmotriti dodatne sankcije.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je usvojio rezoluciju kojom se Severnoj Koreji posle šeste nuklearne probe dodatno pooštravaju sankcije. Mogerini je prošle nedelje pomenula mere protiv severnokorejskih radnika u Evropi koji je u Poljskoj 500, te se razmatra i proterivanje.

"Naš cilj - denuklearizovana Koreja, moe se postići samo diplomatskim i političkim sredstvima, a pitanje vojnih se i ne postavlja u toj krizi", podvukla je Mogerini.

(Kurir.rs/Tanjug/Beta)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 11. epizoda THAAD - novo oružje američke mobilne protivraketne odbrane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track