FAŠISTI ĆE PROĆI KAO I NACISTI: Italija strogo kažnjava upotrebu simbola i pozdrava iz vremena Musolinija!
Foto: wikipedia

Efikasno

FAŠISTI ĆE PROĆI KAO I NACISTI: Italija strogo kažnjava upotrebu simbola i pozdrava iz vremena Musolinija!

Planeta -

Zastupnički dom italijanskog parlamenta u utorak kasno uveče je prihvatio zakon kojim se zabranjuje javno prikazivanje fašističkih i nacističkih simbola, nakon niza incidenata u zemlji.

Zakon predviđa zatvorsku kaznu od šest meseci do tri godina za fašistička ili nacistička salutiranja i pozdrave, prodavanje fašističkih i nacističkih suvenira ili širenje takve propagande na internetu.

Kako bi stupio na snagu zakon treba da dobije potvrdu Senata.

Zakon je u donjem domu usvojen nakon niza incidenata širom zemlje.

U jednoj poslastičarnici u južnoj Italiji tako se pojavio Hitlerov kolač i reklamirao se u izlogu, dok neofašistička stranka Forca Nouva priprema proslavu 95. godišnjice Marša na Rim Musolinijevih fašista.

Autor zakona je Emanuele Fiano, poslanik vladajuće Demokratske stranke, koji smatra da se Italija, kao i Nemačka, treba da strožije postaviti prema porastu fašističke i nacističke nostalgije.

Fiano je u intervjuu za Radio24 kazao da je postojala italijanska Fejsbuk stranica, u međuvremenu ugašena, na kojoj su se objavljivali antisemitski govori nacističkog ministra propagande Gebelsa, a imala je 45.000 pratilaca.

Desničarska opozicija, uključujući i stranku Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija, protivila se zakonu uz obrazloženje da preti slobodi govora.

Populistički pokret Pet zvezda takođe je bio protiv, tvrdeći kako bi bilo bolje pojačati sankcije u postojećim zakonoma protiv govora mržnje.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja