(VIDEO) SAD SVOJIM SAVEZNICIMA NE DAJU AMERIČKO ORUŽJE: Za sirijske pobunjenike imaju nešto mnogo prikladnije!
Foto: EPA

šokantno

(VIDEO) SAD SVOJIM SAVEZNICIMA NE DAJU AMERIČKO ORUŽJE: Za sirijske pobunjenike imaju nešto mnogo prikladnije!

Planeta -

Pentagon je izdvojio oko 2,2 milijadrde dolara za kupovinu velike količine oružja i municije iz zemalja istočnog bloka, koje završava u Siriji, navodi se u istraživanju koje su objavili BIRN i OCCRP.

Prema tom istraživanju, poraz terorističke grupe, tzv. Islamske države zavisi od ogromne količine oružja iz Istočne Evrope, koje Pentagon pod velom tajne šalje u ruke oko 30.000 boraca protiv Islamske države.

Borce protiv Islamske države naoružavaju kalašnjikovima, minobacačima i municijom proizvođača sa Balkana, Centralne Evrope i bivših sovjetskih zemalja, a oružje se našlo i na frontu borbe protiv ID, tokom preuzimanja grada Rake u Siriji, što ekstremisti smatraju prestonicom takozvanog kalifata ID.

Pentagon tim borcima oružje dostavlja koristeći nepotpunu dokumentaciju, ne otrkivajući državama od kojih kupuju da je krajnja destinacija Sirija, zaključuju BIRN i OCCRP.

Stručnjaci za transfer oružja kritikovali su SAD zbog skrivanja krajnje destinacije naoružanja koje Pentagon kupuje, zaobilazeći međunarodna pravila o trgovini oružjem.

Pentagon je bio i primoran da prestane da transportuje oružje preko Nemačke, nakon što su zvaničnici u Berlinu izrazili zabrinutost zbog velikih količina oružja koje su prolazile kroz američke vojne baze u Nemačkoj na putu do Sirije.

Pentagon je od septembra 2015. do maja 2017. godine potrošio više od 700 miliona dolara na oružje i municiju koja je najverovatnije namenjena sirijskim pobunjenicima, pišu BIRN i OCCRP.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

POGLEDJATE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) SILA 29. EPIZODA: Neverovatno! I Porše ima vatrenu lasicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track