Najnovije vesti

BRISEL U PANICI ZBOG BUGARSKIH DESNIČARA: Šire rasističke poruke, ne veruju u klimatske promene, a preuzimaju predsedavanje EU!
Foto: Profimedia

predsedavanje EU

BRISEL U PANICI ZBOG BUGARSKIH DESNIČARA: Šire rasističke poruke, ne veruju u klimatske promene, a preuzimaju predsedavanje EU!

Planeta
13:21h

Dok evropski čelnici pokušavaju da srede stanje u Uniji, problemi samo pristižu - sledeći bi mogao da se pojavi u Bugarskoj, piše briselski portal Politiko.

Jedna od najmlađih članica Evropske unije bi u januaru trebalo da preuzme predsedavanje Unijom, a u Briselu se već čuju alarmi zbog partije Ujedinjenih patriota, grupe tri krajnje desničarske stranke u bugarskoj koalicionoj vladi.

"Tokom bugarskog šestomesečnog predsedavanja, ministri iz te partije će imati značajnu ulogu u vođenju Evropskog saveta, tela koje u kom su predstavljene vlade svih zemalja članica. Oni su u prethodnom periodu koristili rasističke poruke prema romskoj manjini, zalagali su se za nasilje u sprečavanju nadiranja migranata i javno izrazili sumnju u postojanje klimatskih promena za koje je čovek odgovoran", navodi portal.

Takođe, ističe se da će bugarski desničari voditi računa i o evropskom jedinstvenom tržištu i politici prema životnoj sredini, zbog čega raste zabrinutost u Briselu.

"Dok Tramp brani naciste, mi moramo da budemo sigurni da Evropski savet pokaže da nema mesta fašizmu u Evropskoj uniji. Treba da pratimo šta pričaju članovi Ujedinjenih patriota", rekao je Gi Verhofštad, bivši premijer Belgije.

Dalje od toga je otišla komesarka za pravo Vera Jurova, koja je navela da je veoma nervozna zbog cele situacije, prenosi B92.

Politiko podseća da su desničari ušli u vladu čiji je oslonac desnocentristička partija GERB, koja nije uspela da samostalno obezbedi većinu, pa je morala da napravi kompromis.

"Ipak, postoje i mišljenja sa manjom dozom zabrinutosti, u kojima se provlači teza da vladu potpuno kontroliše Bojko Borisov i da on neće dozvoliti da se ide protiv principa Evropske unije", navodi Politiko.

Od "optuženih" strana komentar je stigao samo od poslanika UP Angela Džambaskog, koji je istakao da sve optužbe treba prvo da budu dokazane na sudu, a potom da postanu deo političkog diskursa, kao i da je nemačka kancelarka Angela Merkel počela da vraća izbeglice u Avganistan."To znači da smo bili u pravu", rekao je Džambaski.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...