Brod za helikopterima za Siriju vratio se u Rusiju

Brod za helikopterima za Siriju vratio se u Rusiju

Planeta -
Ruski diplomatski ukazao da će uskoro ponovo pokušati s pošaljkom kontroverznog tereta za Siriju

MOSKVA - Teretni brod koji je pokušao da dostavi ruske vojne helikoptere u Siriju, vratio se kući iz Atlantika, i u ruskoj luci čeka nova uputstva, kaže danas novinska agencija Interfaks. Brod "Alaed" usidrio se nedelju u luci Murmansk, na severozapadu Rusije.

Prošle nedelje morao je da se vrati kada je bio blizu Škotske pošto je otkriveno šta prevozi. Britanska kompanija mu je otkazala osiguranje što je onemogućilo nastavak plovidbe. Brod je tada plovio pod zastavom ostrva Kurasao (Holandski Antili), a da mu je registracija promenjena u rusku. Po ruskom brodovlasniku, brod se vratio u Murmansk po dodatni teret, pre povratka u krajnje odredište, luku Vladivostok, na ruskom dalekom istoku.

Međutim, neimenovani ruski diplomatski izvor, prenosi Interfaks, ranije je ukazao da će uskoro ponovo pokušati da pošalje brod za Siriju sa kontroverznim teretom, i to pod ruskom zastavom i u pratnji još jednog civilnog broda. Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da je brod nosio sredstva za protivvazdušnu odbranu i tri helikoptera Mi-25 - vlasništvo Sirije, koji su remontovani u Rusiji.

Mi-25 je izvozna verzija ofanzivnog helikoptera Mi-24, korišćenog posebno u ratu u Avganistanu (1979-1989.) i tokom dva sukoba u Čečeniji. Aparati tog tipa su proteklih meseci korišćeni za borbu protiv pobunjenika protiv sirijskog režima. Moskva tvrdi da ne isporučuje ništa što može koristi u borbi protiv demonstranata, i da ne krši bilo kakve propise ili međunarodni embargo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja