STRAVIČNO UPOZORENJE STIŽE IZ JAPANA: Severna Koreja počela usmeravanje rakete koja stiže do SAD i Velike Britanije
Foto: AP

zahuktava se

STRAVIČNO UPOZORENJE STIŽE IZ JAPANA: Severna Koreja počela usmeravanje rakete koja stiže do SAD i Velike Britanije

Planeta -

Japanu, kojem je Severna Koreja javno zapretila nuklearnim napadom, objavio je da su lanseri raketa ove države juče pokrenuti.

"Severna Koreja je spremna da pokrene interkontinentalni balistički projektil koji bi mogao da dosegne do Amerike ili Velie Britanije", tvrde japanski vojni izvori.

Oni kažu da je vojska Kim Džong-una počela da pomera rakete a da je kretanje jednog od lansera prvi put primećeno juče ujutru.

Izvori su potvrdili da su lanseri dovoljno veliki da pokrenu balističku raketu Hvasong-14 ICBM klase sa mogućnošću leta više od 6.200 milja.

Velika Britanija je oko 5.400 milja od Severne Koreje, dok je SAD nešto više od 3.500 milja daleko.

Nikei reports izveštava da je raketa već napunjena gorivom i može biti lansirana brzo.

Njuz autlet Asahi, takođe, je izvestila da se raketa pomera u položaj za napad a ovu informaciju objavili su i drugi japanski mediji.

Hvasong-14 je testirana od strane Severne Koreje 4. jula 2017. godine a za test je rečeno da je "mnogo uspešniji od očekivanog". Džon-un je posle rekao da je to "poseban poklon" za SAD.

Vesti o raspoređivanju rakete dolaze samo nekoliko sati nakon što je Severna Koreja zapretila da će upotrebiti nuklearno oružje kako bi "potopila" Japanom i pretvorila SAD u "pepeo i tamu".

Očigledno je da se bes ove zemlje odražava na onim zemljama koje podržavaju rezoluciju Saveta bezbednosti UN i sankcije nakon najnovijeg nuklearnog testa Kim Džong-una.

(Kurir.rs/Mirror.co.uk)

Foto AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 10. epizoda: Kakvom bombom Severna Koreja preti SAD?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track